PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

12107.jpeg
Administratīvā rajona tiesa lems par pagaidu aizsardzības piešķiršanu četru vecāku sūdzībā par rindu Ikšķiles bērnudārzā.

Pagaidu aizsardzības piešķiršana nozīmētu, notiekošo administratīvo aktu un faktiskās rīcības darbības apturēšanu un atjaunošanu, līdz tiesas spriedumu paziņošanai.

Latvijas radio jau ziņoja, ka priekšroka ik gadu Ikšķiles pašvaldības bērnudārzā tiek dota divus gadus vecajiem bērniem, tādējādi trīsgadīgos bērnus atmetot rindā vairākas vietas atpakaļ, kā arī prioritāte uzņemšanai bērnudārzā tiekot dota bērniem, kas nesen deklarēti novadā.

Bērnu vecāki apstrīdēja Ikšķiles pašvaldības lēmumu par septembrī vienīgajā pašvaldības bērnudārzā "Urdaviņa" uzņemtajiem bērniem. Ikšķiles domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš lēmumu atstāja negrozītu, tāpēc vecāki vērsušies tiesā, un šis ir pirmais tāds gadījums Latvijā.

Viens no vecākiem Rihards Mors Latvijas radio stāstīja, ka pašvaldība rindā priekšroku dodot divus, nevis trīs gadus veciem bērniem, kā arī jaunajiem ikšķilniekiem neatkarīgi no viņu vecuma. Tas aizskāris aptuveni 50 vecāku intereses.

Pašvaldība šādu kārtību pamatojot ar bērnudārza telpu piemērotību gados mazākiem bērniem. Papildu komentārus Ikšķiles pašvaldība Latvijas Radio nesniedza, jo neesot paticis intervijas stils kādā no iepriekšējiem raidījumiem. Domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš iepriekš pašvaldības organizēto uzņemšanas kārtību nepaskaidroja, aizbildinoties, ka tās ir detaļas.

Tagad pašvaldība būvējot vēl vienu bērnudārzu vairāk nekā 160 bērniem. Ar vienīgo bērnudārzu "Urdaviņa" Latvijas Radio sazināties neizdevās. Atšķirībā no Dobeles, Ādažiem un citām pašvaldībām, Ikšķilē nav arī anonīmas, elektroniskas rindas, kas ļautu izsekot katra bērna kustībai uz priekšu.

Tiesāties par nevienlīdzīgu attieksmi vecākiem jau iepriekš ieteicis Tiesībsarga birojs. Biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere teic, ka nav saprotama šāda uzņemšanas kārtība.

Latvijā kopumā rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā pašlaik gaida aptuveni 10 000 bērnu, informē aģentūra LETA. 8000 no viņiem mācās privātajos bērnudārzos, 1600 atrodas pie auklēm, un mazākā daļa atrodas mājās, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.