PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10423.jpeg
Foto: da161 / 123RF
Izglītības ministra izteiktā ideja par mājasdarbu apjoma ierobežošanu ir pareiza, šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda tiesībsargs Juris Jansons.

J.Jansons stāstīja, ka Tiesībsarga birojs ir saņēmis sūdzības no vairākiem vecākiem par to, ka bērniem arī sestdienas un svētdienas pilnībā paiet, pildot mājasdarbus. Pagājušā mācību gada beigās birojs jau sagatavojis vēstuli par šo jautājumu atbildīgajām iestādēm, taču to nav nosūtījis.

Tiesībsargs ir pārliecināts, ka pārmērīga bērnu noslogošana ar mājasdarbiem nav pareiza, jo bērniem ir jāpaliek brīvajam laikam un pulciņu iespējām. Tāpat mājasdarbi neizriet ne no viena normatīvā akta.

Kā ziņots, izglītības ministrs Kārlis Šadurskis rosina samazināt mājasdarbu apjomu skolēniem, kā arī apsver iespēju pavasara semestrī skolēniem ieviest vēl vienu brīvlaika nedēļu.

Ministrs stāstīja, ka mācību slodze skolās ir ļoti liela. "Mums ir pārāk liela mācību slodze nedēļā visās klašu grupās. Ja mēs saprotam, ka pieaugušajam pēc darba jāatpūšas, tad skolēnam pēc skolas vēl ir interešu izglītība un tad vēl mājasdarbi," skaidroja K.Šadurskis.

Līdz ar to ministra ieskatā lielai daļai mājasdarbu slodzes būtu jābūt pārnestai uz skolu. K.Šadurskis arī norādīja, ka sestdienās un svētdienās mājasdarbiem nebūtu jābūt. "Sestdienās un svētdienās nē. Tas ir laiks ar ģimeni, atpūtai. Nabaga bērnam nav jāraksta esejas vai jārisina uzdevumi sestdienā, tam ir citas nedēļas dienas," sacīja ministrs.

Tāpat“Rīta Panorāmā” J.Jansons atzina, ka Tiesībsarga birojs ik pa laikam saņem sūdzības par to, ka netiek nodrošinātas iespējas bērniem nokļūt līdz skolai. Reizēm, lai arī mazāk, tiekot saņemtas sūdzības par bērnu-invalīdu iespējām nokļūt skolā.

Tiesībsargs uzsvēra, ka normatīvie akti diezgan skaidri nosaka, ka pašvaldībai bērnu nokļūšana skolā ir jānodrošina. Viņš kā piemēru minēja tiesas spriedumu, ar kuru Dundagas pašvaldībai uzdots attiecīgs pienākums. Konkrētajā gadījumā bērnam tuvākais sabiedriskais transports esot 11 kilometru attālumā no mājas.

Pašvaldība šajā gadījumā atrunājusies, ka tai trūkst naudas transporta nodrošināšanai, taču tiesībsargs ir pārliecināts, ka pašvaldībām kopā ar vecākiem šādā gadījumā jāmēģina rast kādi citi abas puses apmierinoši risinājumi, informē aģentūra LETA.

Savukārt skolas formu ieviešanā J.Jansons problēmas nesaskata, jo lēmumus pieņem paši vecāki vecāku padomes sēdēs kopā ar skolas administrāciju.

Skolas formas piegādā dažādi uzņēmumi, tātad arī konkurence esot, savukārt mazturīgajiem iegādāties formas ir jāpalīdz pašvaldībām, sprieda tiesībsargs.