PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

11884.jpeg
Foto: 123RF / 123RF
Tiesībsarga birojā saņemtas sūdzības par diskrimināciju attiecībā uz bērnu reģistrēšanu pirmajā klasē Rīgas skolās.

Grozot saistošos noteikumus par pilsētas skolās prioritāri uzņemamiem bērniem, kuriem attiecīgajā gadā aprit septiņi gadi, Rīgas dome diskriminē nākamos pirmklasniekus, pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons.

Diskriminējoši ir grozītie Rīgas domes saistošie noteikumi, kas pilsētas skolās prioritāri nodrošina vietu tikai bērniem, kuriem attiecīgajā (kalendārajā) gadā aprit septiņi gadi.

  domes izstrādātie noteikumi ir pretrunā ar Vispārējās izglītības likumā noteikto pamatizglītības ieguves uzsākšanas laiku un Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto bērna tiesību vienlīdzības principu. Izglītības likumā minētais turklāt atbilst Apvienoto Nāciju Organizācijas Bērnu tiesību konvencijā noteiktajam, ka vecāki vai aizbildņi ir galvenās personas, kas atbildīgas par bērna audzināšanu un attīstību.

"Rīgas dome patvaļīgi ir diskriminējusi potenciālos pirmklasniekus, ierobežojot bērnu iespējas tikt uzņemtiem pirmajā klasē. Ja bērna vecāki un ģimenes ārsts vai psihologs ir lēmuši, ka bērns jau sešu gadu vecumā ir gatavs sākt skolas gaitas, Rīgas domei nav tiesību to liegt. Tieši tas pats attiecas uz lēmumu par mācīšanos skolā no astoņu gadu vecuma," norāda tiesībsargs.

Apzinoties, ka drīzumā noslēgsies pieteikšanās daudzās galvaspilsētas skolās, tiesībsargs aicina vecākus būt vērīgiem un neklusēt gadījumā, ja bērna vecums ir minēts par šķērsli uzņemšanai pirmajā klasē. Tiesībsargs aicina vecākus ziņot par šādiem gadījumiem un steidzamā kārtā vērsties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā, kas ir atbildīgs par konkrētajiem jautājumiem, kā arī informēt par situāciju tiesībsargu.

J. Jansons aicinājis Rīgas domi izdarīt grozījumus saistošajos noteikumos daļā, kurā tie paredz nevienlīdzīgu attieksmi pret bērniem atkarībā no viņu vecuma, kā arī lūdzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, izvērtējot pašvaldību pieņemto saistošo noteikumu tiesiskumu, turpmāk nepieļaut to neatbilstību augstāka juridiska spēka normatīvajiem aktiem, sevišķi jautājumos, kas skar bērnu pamattiesības, informē aģentūra LETA.