PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

9362.jpeg
Foto: dobledphoto / 123RF
Valsts izglītības satura centra (VISC) izveidotā darba grupa piedāvā tikumības audzināšanas programmā iekļaut deviņus tikumus. 

Ja par tiem nebūšot iebildumu sociālo grupu pārstāvjiem, tad tiks turpinātas debates par to, vai laulības jēdziens būtu jāietver minētajā programmā, šodien vēsta laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

Pašlaik programmā tiek piedāvāts ierakstīt šādus tikumus: cieņa, solidaritāte, taisnīgums, krietnums, godīgums, brīvība, atbildība, centība, rūpes, līdzcietība, lai gan VISC izpratnē pēdējie divi ir uzskatāmi kā viens tikums.

Faktiski šie noteikumi būtu jāsadala divās daļās un jāieraksta atsevišķi: tikumi un vērtības, piemēram, Latvijas valsts, ģimene, ilgtspējīga attīstība, kultūras mantojums, Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijā skaidroja VISC vadītājs Guntars Catlaks, norādot, ka saraksts varētu būt krietni garāks.

Viņš uzsvēra, ka līdz 2016.gada 1.janvārim VISC plānojis pabeigt diskusijas ar dažādām sociālajām grupām par saturisko pusi. Šobrīd esot notikušas konsultācijas ar 15 ekspertiem un saņemti 19 priekšlikumi. Tomēr viedokļu atšķirība ir mazāka, nekā bija gaidīts, kas liecina, ka tiek strādāts pareizā virzienā.

G.Catlaks informēja, ka pēc Jaungada notiks tiesību aktu pilnveide un zinātniskā ekspertīze, kam plānots piesaistīt Latvijas Universitātes mācībspēkus, jo līdz 1.jūnijam dokuments tikšot iesniegts Ministru kabinetā.