PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

7167.jpeg
Foto: luckybusiness / 123RF
Turpmākajos gados tiks īstenoti pasākumi pārejai uz obligātu vidējo - vispārējo vai profesionālo - izglītību, liecina topošās valdības deklarācija.

Valdība vidējās izglītības apguvi vēlas koncentrēt skolās ar attīstītu pedagoģisko un materiāltehnisko bāzi. Savukārt pirmo sešu klašu skolēniem tiks nodrošināta iespēja mācīties pēc iespējas tuvāk mājām, saglabājot Latvijas lauku skolas kā nozīmīgus vietējo kopienu centrus, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Ar laiku skolēniem tiks ieviestas veselīgas bezmaksas brīvpusdienas, sola topošais Ministru kabinets. Īpaša uzmanība tiks veltīta eksaktajiem mācību priekšmetiem, kā arī izstrādāts plāns jauniešu mudināšanai mācīties inženierzinātnes, dabaszinātnes un informācijas un komunikācijas tehnoloģijas.

Jaunā valdība spriedīs arī par iespējām piešķirt papildu finansējumu sporta nozarei, tostarp kāpinot arī sporta treneru algas. Tiks turpināts darbs pie sporta veidu reģionālo centru (sporta internātu) sistēmas izveides. Plānots ieviest arī jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli, kura pamatā būtu studiju un pētniecības kvalitātes novērtējums. Paredzēts arī stiprināt reģionālās augstskolas, kā arī izveidot Nacionālās augstākās izglītības akreditācijas aģentūru.

Par vienu no uzdevumiem izvirzīta arī iekļaujošās izglītības principa īstenošana, to nodrošinot gan bērnudārzos, gan skolās, tādējādi mēģinot integrēt jauniešus ar īpašām vajadzībām un jauniešus ar augstu sociālo risku.