PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

5810.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Visiem angļu valodas eksāmena domrakstu "tematu pārpratumā" iesaistītajiem skolēniem vakar tika dota iespēja pārrakstīt domrakstus, informēja Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Kā iepriekš jau informējis VISC, iespēju vēlreiz rakstīt angļu valodas centralizētā eksāmena domrakstu izmantos gandrīz visi to trīs skolu 12.klašu skolēni, kuri pedagogu kļūdas dēļ domrakstu rakstīja par pašu izdomātiem, nevis eksāmenu veidotāju uzdotiem tematiem. No šādas iespējas atteikušies tikai nedaudzi. Domraksta rakstīšana notiks Rīgā.

Domraksta atkārtota rakstīšana skolēniem ļaus izvairīties no nulles punktu gūšanas eksāmena rakstīšanas daļā, kā to paredz eksāmenu vērtēšanas kritēriji, proti, ja domraksts netiek rakstīts par kādu no noteiktajiem tematiem, darbs netiek vērtēts. Vienlaikus atkārtota eksāmena daļas pildīšana skolēniem nav obligāta.

E-klase jau ziņoja, ka angļu valodas eksāmena norises laikā, 13.martā, 12.klašu skolēniem bija jāraksta domraksti, kuru temati atbilstoši aktualizētajai kārtībai tika izvietoti īpašā tiešsaistes sistēmā, no kuras skolu pārstāvjiem konkrētā laikā pirms eksāmena darba norises bija jālejupielādē domraksta temati.

Divās skolās - Skaistkalnes vidusskolā, kur eksāmenu kārtoja desmit šīs skolas, kā arī astoņi Valles vidusskolas skolēni, un Madonas Vakara un neklātienes vidusskolā (19 skolēni) - skolu vadība bija izdalījusi domrakstu lapas, taču no minētās interneta vietnes nelejupielādēja domrakstu tematus, kā rezultātā skolēni domrakstus rakstīja par pašu izvēlētiem tematiem.

Par eksāmena gaitā notikušo ir atbildīgs izglītības iestādes direktors, norādīja VISC.

Līdzīga kārtība, proti, ka domrakstu temati lejuplādējami pirms rakstu daļas kārtošanas, noteikta arī latviešu valodas un vēstures eksāmenā, informē aģentūra LETA.

Skaistkalnes vidusskolas direktore Svetlana Vāverniece iepriekš notikušo skaidroja ar jauno kārtību - esejas tēma šoreiz nav bijusi aploksnēs atsūtītajos eksāmena materiālos, bet gan eksāmena dienā plkst.12.15 jālejuplādē no sistēmas. Jaunā kārtība gan bija izskaidrota eksāmena instrukcijā, taču eksāmena vadītājs to palaidis garām. Nenoliedzot savu atbildību par to, ka instrukcijā minētais bija palaists garām, direktore tomēr norādīja, ka pārpratums nebūtu noticis, ja skola jau iepriekš būtu informēta par jauno kārtību. Lai gan par to it kā esot informētas visas skolas, Skaistkalnes vidusskola tādu vēstuli e-pastā nav saņēmusi, sacīja direktore.

Notikušo pārpratumu skola noskaidrojusi jau tajā pašā dienā, taču tad to labot bijis jau par vēlu.