PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

7895.jpeg
Foto: yeko / 123RF
Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāji izmantos TurnitIn® antiplaģiātisma un darbu elektronisko labošanas un vērtēšanas sistēmu.

Tā savā pakalpojumu sfērā tiek uzskatīta par vienu no modernākajām pasaulē, sistēmu RSU sāks izmantot, sākot ar 2015.gada pavasara semestri.

Patlaban notiek RSU docētāju apmācība sistēmas izmantošanā un tās tālāka integrācija RSU informācijas tehnoloģiju sistēmā. TurnitIn® rīks jau tagad ir pilnībā integrēts RSU e-studiju sistēmā un nodrošina pilnu darbu iesniegšanas, labošanas, satura oriģinalitātes (plaģiātisma) noteikšanas un iesniegto darbu atpakaļ atgriešanas pakalpojumu, aģentūru LETA informēja RSU pārstāvis Edijs Šauers.

TurnitIn® ir rakstu darbu labošanas un plaģiātisma novēršanas rīks, kas piedāvā divas galvenās platformas. Pirmā ir platforma ir Originality Check, kas automātiski pārbauda, par cik procentiem darbā ir neoriģināls saturs (plaģiāts). Otrā ir GradeMark+ETS® & QuickMark - platforma, kas ļauj elektroniski labot iesniegtos darbus, kas būtiski paātrina, kā arī uzlabo darbu labošanas kvalitāti.

Vairumā gadījumu studenti pieļauj plaģiātu savos darbos nevis ļaunprātīgi, bet tādēļ, ka viņiem nav pietiekamas izpratnes par atsauču lietošanu vai intelektuālā īpašuma nozīmi - jo īpaši aktuāli tas ir pirmā kursa studentiem, kuri mēdz izmantot internetā jau pieejamos referātus vai pārrakstīt jau publicētus darbus, nenorādot atsauces. Tieši tādēļ jau skolās būtu daudz stingrāk jākontrolē skolēnu rakstu darbi, skaidrojot, kas ir plaģiāts, kā pareizi jācitē citu idejas un cik neētiska ir šāda rīcība.