PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

achievement-agreement-arms-1068523.jpg
Foto: Pexels
Uzņēmēji trešdien notiekošajā Latvijas simtgadei veltītā starptautiskā biznesa forumā "Atklāj jaunas biznesa iespējas. Atklāj Latviju" rosināja turpmākajos desmit gados Latvijā sakārtot finanšu un izglītības jomas.

Uzņēmējs Uldis Pīlēns norādīja uz trim iepriekšējos gados pieļautajām kļūdām, kas kavēja Latvijas attīstību, proti, "Parex bankas" nacionalizācija, Starptautiskā Valūtas fonda aizņēmums un ātro kredītu nozares attīstība.

"Visas šīs lietas noplicināja ekonomiku un izkliedēja iedzīvotājus ārpus Latvijas. Tas iesita pa nācijas pašapziņu. Bet mums būs nepieciešami vēl desmit gadi, lai šo pašapziņu atgūtu," pauda U.Pīlēns.

Savukārt SIA "Lattelecom" vadītājs Juris Gulbis pauda pārliecību, ka nākamajos desmit gados Latvijā ir jāsakārto izglītības sistēma.

"Vēlos redzēt tādu izglītības sistēmu, kas nodrošina globālu konkurētspēju. Sagaidu, ka nomainīsies vecās paaudzes mācībspēks, dodot vietu jauniem cilvēkiem, kas ar savām zināšanām un prasmēm varēs palīdzēt uzņēmējiem. Izglītība ir joma, kas mudinās cilvēkus palikt Latvijā un ļaus būvēt globālus uzņēmumus," uzsvēra J.Gulbis.

Bankas "Citadele" vadītājs Guntis Beļavskis atzina, ka Latvijai turpmākajos desmit gados ir jāatrod un jāizstrādā sava unikāla stratēģija. "Valsts ir jāpārvalda kā uzņēmums, kas atrod savu nišu un stratēģiju, jo tādējādi ir vieglāk konkurēt," teica Beļavskis.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols rezumēja, ka diskusijā iesaistītajiem ir kopīgs redzējums par Latviju kā modernu valsti, tomēr, pēc viņa teiktā, vieglāk esot vienoties par attīstības virzienu, bet grūtāk - par veidu, kā to sasniegt. A.Ozols netic tādai revolūcijai, ka Latvija izgudros savu "Nokia" vai "Skype", bet viņš tic attieksmes revolūcijai.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā notiek Latvijas simtgadei veltīts starptautiskais biznesa forums "Atklāj jaunas biznesa iespējas. Atklāj Latviju", kurā var izzināt pasaules tendences biznesa vidē un to sniegtās iespējas Latvijas valsts simtajā pastāvēšanas gadā, informē aģentūra LETA.