PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

6809.jpeg
Foto: NejroN / 123RF
Izglītības iestādēs vienmēr ir pastāvējis risks, ka audzēknis cita darbu var uzdot par savējo, taču pašlaik šī problēma ir sasniegusi jaunu līmeni. 

Neievērojot ētiku, portāls Akademika.lv atklāti piedāvā par samaksu rakstīt praktiski visus iespējamos studentu darbus. Lielu sašutumu radījis arī fakts, ka projekts finansēts ar Eiropas Savienības fondu palīdzību.

"Mēs uzrakstīsim Tev svarīgo! Esejas, domraksti, recenzijas un studiju darbi – mēs izstrādājam akadēmiskos darbus par jebkuru Tev nepieciešamo tēmu!" ar šādu uzsaukumu jau trīs nedēļas darbojas portāls Akademika.lv, kas, pēc pašu teiktā, nodrošina akadēmiskās konsultācijas un darbu paraugus. Augstskolu pārstāvji gan ir pārliecināti, ka tas ir klajš ētikas, kā arī, iespējams, juridisko aktu pārkāpums. Un, lai gan nevienam nav noslēpums, ka akadēmisko darbu rakstīšanu studentiem par naudu piedāvā gan privātpersonas sludinājumu portālos, gan citi līdzīga tipa portāli, tomēr šis ir pirmais gadījums, kad šāda veida portāla darbība tiek deklarēta kā atbilstoša Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un ētikas normām, tā šodien vēsta laikraksts Diena.

Par 60 lappušu gara maģistra darba ekonomikā izstrādi studentam būtu jāmaksā portālam Akademika.lv vismaz 540 eiro. Atkarībā no akadēmiskā darba līmeņa cenas svārstās no pieciem līdz 25 eiro par vienu lapu. Portāla īpašnieki apgalvo, ka piedāvātie darbi nav plaģiāti, jo katrs darbs tiek izstrādāts pēc individuāla pasūtījuma un iepriekš nekad nav publicēts. Portāla lietošanas noteikumos arī rakstīts, ka klientam jāapstiprina, ka šie darbi nav nododami tālāk.

Portāla īpašnieks Aivars Platonovs ētikas normu pārkāpumus nesaskata, jo informē klientus, ka darbus nedrīkst uzdot par saviem. Viņš arī piebilst, ka klienti ir pilngadīgas personas un viņiem pašiem būtu jāizvērtē, kādā apmērā un cik godīgi viņi izmanto saņemtos pakalpojumus. Protams, viņš gan nevar garantēt, ka šos darbus studenti neuzdod par saviem.

Neskatoties uz formulējumiem, ar kādiem cenšas pasniegt portāla Akademia.lv būtību, Rīgas Stradiņa universitātes lektoram K. Sedleniekam nav šaubu, ka šajā gadījumā runa ir par plaģiātu. Viņš ir pārliecināts, ka portāls nepiedāvā akadēmiskās konsultācijas, bet gan studentu vietā uzrakstīt viņu darbus. Savukārt, ja studenti vēlas apskatīties kādu akadēmisko darbu paraugus, lai smeltos iedvesmu, ar tiem ir pilnas bibliotēkas un datubāzes internetā, turklāt par brīvu. K. Sedlenieks uzskata, ka turpmāk augstskolas mācībspēki ar daudz lielākām aizdomām skatīsies uz tiem studentiem, kuri neveiksmīgāk aizstāvēs savus akadēmiskos darbus.

Arī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) sola vēl vairāk uzraudzīt plaģiātismu studentu darbos. RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna laikrakstam Diena norādījis, ka portāla piedāvātie pakalpojumi degradē augstākās izglītības prestižu un kvalitāti, jo tiek zaudēts pamatojums, kāpēc augstākā izglītība vispār ir vajadzīga. Tā ir nepieciešama, lai cilvēkos radītu iemaņas un prasmes, bet tās nevar rasties, ja studenti paši neraksta savus darbus un viņu vietā to izdara citi, pie tam piedāvājot to kā maksas pakalpojumu.