PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10384.jpeg
Foto: highwaystarz / 123RF
Ministru prezidents uzskata, ka saglabājama esošā prakse - skolēnu vecāki var neierasties 1.septembrī darbā, ja par to paši var vienoties ar savu darba devēju.

Tā intervijā portālam TVNET pauda premjers Māris Kučinskis. Ministru prezidents M.Kučinskis atzina: "Labi saprotu vecākus, kuri vēlētos pirmo skolas dienu pilnībā veltīt savām atvasēm. Vienlaikus apzinos, ka šādas oficiālas brīvdienas noteikšana daļai iedzīvotāju būtiski sarežģītu darbu pietiekami lielam skaitam dažādu uzņēmumu un iestāžu. Tādējādi saglabājama ir esošā prakse, kad skolēnu vecāki var neierasties 1. septembrī darbā un izmantot šo dienu kā brīvdienu, par to iepriekš individuāli vienojoties ar savu darba devēju. Tāpat domāju, ka vismaz vairumā gadījumu darba devēji ir saprotoši un neliedz saviem darbiniekiem iespēju šo dienu pavadīt kopā ar saviem bērniem."

Var vienoties par dažādiem risinājumiem

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers atzina, ka arodbiedrībā nav spriests, vai vajadzētu likumos iekļaut normu, ka pirmo klašu vecākiem 1.septembris ir brīvdiena. Patlaban šo jautājumu parasti atrunā darba koplīgumos, turklāt katrā nozarē vai uzņēmumā var vienoties par savu kārtību, raksta portāls TVNET.

Piemēram, daļa uzņēmumu var vienoties, ka brīvdiena piešķirama visu skolēnu vecākiem, bet citi - ka tikai pirmās klases skolēnu vecākiem.

Tāpat koplīgumos var noteikt, vai piešķirama pilna vai puse brīvdienas.

Savukārt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā norādīja, ka valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3.panta ceturtās daļas 2.punktā ir noteikts, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu sākšanu 1. — 4. klasē.

Departamentā tas ir paredzēts Darba koplīgumā. Savukārt departamenta padotības iestādes balstās tieši uz likumu un piešķir brīvu 1.septembri.

Vienlaikus departamentā norādīja, ka šis likums neattiecas uz pedagogiem.

Ja tādu pašu normu grib attiecināt uz pedagogiem, tad tam jābūt atrunātam katras izglītības iestādes iekšējā dokumentā – Darba koplīgumā vai Darba kārtības noteikumos. Praktiski šīs brīvās dienas piešķiršanas procedūra var atšķirties dažādās iestādēs, bet pārsvarā to piešķir, pamatojoties uz normatīvu aktu, kurā tas atrunāts, un balstoties uz darbinieka iesniegumu.

Departamenta un tā padotībā esošo iestāžu darbiniekiem saistībā ar 1. septembri nav citāda veida atbalsta pasākumu.