PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

TalsuTIC_latvju_berni_danci_veda_2-xl.png
Foto: Talsu novada tūrisma informācijas centrs
Šodien Talsu pilsētā ieradīsies vairāk nekā 2500 latviešu tautas deju dejotāji no 25 Latvijas pilsētām un novadiem, lai piedalītos festivālā "Latvju bērni danci veda", aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Festivāls "Latvju bērni danci veda" ir ikgadējs Latvijas izglītības iestāžu pirmsskolas, 1.-2., 3.-4., 5.-6. un 7.-9. klašu deju kolektīvu kopā pulcētājs. Tā mērķis ir iesaistīt bērnus un jauniešus Dziesmu un deju svētku procesā un tradīcijas saglabāšanā, kā arī veicināt un popularizēt Latvijas bērnu deju kolektīvu radošās aktivitātes.

Festivālu "Latvju bērni danci veda" organizē Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Talsu novada pašvaldību. Koordinatoru loma no mūsu puses uzticēta Talsu novada Bērnu un jauniešu centram.

Izrādās, Talsu novads festivālu pie sevis uzņems jau trešo reizi. Ārpus Rīgas šis festivāls pirmo reizi notika tikai 1994.gadā, kad svētku organizāciju Sabilē uzņēmās toreizējais Talsu rajona ārpusskolas darba centrs un deju metodiķis Arnis Kalniņš. Savukārt otrie svētki Talsos notika 2006.gadā. Tajos piedalījās 4838 dalībnieki no 218 kolektīviem.

Šogad Talsi trešo reizi uzņems „Latvju bērni danci veda” dalībniekus. Lielkoncertā brīvdabas estrādē "Sauleskalns" uzstāsies 83 tautas deju kolektīvi, bet ielu koncertos Pilsētas laukumā pie Talsu tautas nama - 24 tautas deju kolektīvi. Kopā Talsos svētkus baudīs 2624 cilvēki - dejotāji, pedagogi, radošo darbnīcu vadītāji un brīvprātīgie, tostarp 259 Talsu novada dalībnieki.

"Tā ir ne tikai iespēja veicināt Talsu novada kultūrvides attīstību, Talsu novada vārda cildināšanu un izskanēšanu, tā ir iespēja visiem mūsu Talsu novada bērnu un jauniešu deju kolektīviem radoši piedalīties svētku procesā neatkarīgi no kolektīva sasniegtā līmeņa, jo, lai būtu nepārtrauktība, ir nepieciešams āķis lūpā," pastāstīja Talsu novada Bērnu un jauniešu centra direktore Doloresa Lepere.

Viņa norādīja, ka „Latvju bērni danci veda” stimulē oriģinālprogrammu izveidi, šādi pasākumi ļauj apzināt māksliniecisko līmeni un deju iestudējumu kvalitāti, attīsta vietējo kultūrvidi. Bērniem šādos pasākumos attīstās kopdejošanas prasmes, disciplīna un arī spēja pielāgoties mēģinājumu procesam un gājiena vajadzībām.

Dienā dalībnieki piedalīsies radošajās darbnīcās un dažādās aktivitātēs Talsu tautas nama Radošajā sētā, Pilsētas laukumā un Talsu ezera promenādē. Pasākuma veiksmīgākai norisei Talsu novada Bērnu un jauniešu centrs iesaistīs arī brīvprātīgā darba veicējus.

Lielkoncerts notiks plkst.17.30 brīvdabas estrādē "Sauleskalns".