PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

9052.jpeg
Foto: tatyanagl / 123RF
Gandrīz 3500 vecāku iesniedza Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai vēstuli ar lūgumu pievērst uzmanību problēmas risināšanai.

Vecāki, kuru bērniem nav vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, norāda, ka valsts atbalsts ļāvis vairākiem tūkstošiem bērnu apmeklēt bērnudārzus vai izmantot aukļu pakalpojumu, kā arī vecākiem tas devis iespēju atgriezties darba tirgū un maksāt nodokļus, nevis saņemt pabalstus. Valsts atbalsts radījis jaunas darbvietas un jaunus ieguldījumus, kā arī apturējis vairāku desmitu ģimeņu aizbraukšanu un iedrošinājis pieņemt lēmumu par otrā un trešā bērna radīšanu.

"Mēs paļāvāmies, ka demogrāfijas problēmai rasts ilgtermiņa risinājums, sākotnēji valstij sniedzot tiešu finansiālu ieguldījumu, bet vēlāk - radot mehānismu atbalsta turpināšanai. Jau šī gada sākumā mēs brīdinājām - līdz valsts finansiālā atbalsta programmas noslēgumam palicis mazāk nekā gads, bet atbildīgās amatpersonas pat nav sākušas atbilstošu normatīvu izstrādi tam, kā bērnudārzu pieejamību nodrošināt no 2016.gada 1.janvāra", teikts vēstulē.

Jau līdzšinējā kārtība rupji pārkāpa vienlīdzības principu - arī tiesībsargs norādījis, ka apstāklis, ka vecākiem jāsedz pakalpojuma izmaksas starpība par bērniem, kas apmeklē privāto bērnudārzu, jo pašvaldība viņiem nespēj nodrošināt vietas pašvaldības pirmsskolas iestādēs, nostāda viņus nevienlīdzīgā situācijā attiecībā pret bērniem, kuriem ir iespēja apmeklēt pašvaldības bērnudārzus, skaidrots vēstulē premjerministrei. Tagad, pārtraucot valsts finansējumu un vietā neradot mehānismu, kā pašvaldībām uzlikt par pienākumu pildīt likumā noteikto izglītības nodrošināšanas un bērnudārzu pieejamības funkciju, šī diskriminācija palielinās vairākkārt.

"Mēs izprotam šī brīža aktualitātes un situāciju gan valstī, gan pasaulē. Mēs atbalstām drošību kā vienu no Latvijas prioritātēm, mēs apzināmies ekonomisko un sociālo jautājumu nozīmīgumu. Bet kam būs vajadzīga Latvija, kurā nebūs tās galvenās vērtības un valsts pamata - cilvēku", jautā vecāki, aicinot Ministru prezidenti pievērst šī jautājuma atrisināšanai īpašu uzmanību.