PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8052.jpeg
Foto: awrangler / 123RF
Vairāk nekā 50 000 Latvijas jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem nestrādā, nemācās un neapgūst arodu. 

Šādu informāciju apkopojuši iniciatīvas Jauniešu garantija aktīvisti.

Mazāk nekā puse no šiem jauniešiem saņem atbalstu darba meklēšanā. Galvenie šķēršļi, kas traucē šiem jauniešiem iekārtoties darbā, ir pieredzes trūkums un darba tirgum nepietiekams izglītības līmenis. Šīs problēmas ir kopīgas daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Lai mazinātu jauniešu bezdarbu, ar Eiropas Komisijas atbalstu tiek īstenota programma Jauniešu garantija, kas jauniešiem palīdz apgūt darba tirgum piemērotu profesiju un atrast darbu, informē ziņu aģentūra LETA.

Projektā iesaistīta Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), vairāk nekā 40 profesionālās izglītības iestādes Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) vadībā un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) sadarbībā ar vietējām pašvaldībām visā Latvijā. JSPA šī gada vasarā plāno uzsākt jaunu programmu jauniešu prasmju attīstīšanai, sniedzot arī mentoru vai padomdevēju atbalstu.

Lai iepazīstinātu ar Jauniešu garantijas programmu, kuras īstenošanai Latvijā līdz 2020.gada beigām Eiropas Komisija, Latvijas valsts un privātie finansētāji atvēlējuši vairāk nekā 66 miljonus eiro.