PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Vakcīnas aizsargā vai apdraud?
Vakcīnas aizsargā vai apdraud?
Foto: Rīgas Dzemdību nams
30. novembrī mediķi Zoom tiešsaistē atbildēs uz jautājumiem par vakcīnu ietekmi uz seksuālo un reproduktīvo veselību.

Kopš 18.gs. beigām, kad tika izgudrota pirmā vakcīna pret bakām, ar vakcinācijas palīdzību ir izglābtas miljoniem dzīvību. Vakcīnu noliedzēji ir bijuši visos laikos, tomēr īpaši skaļi vakcinācijas nozīme tiek apšaubīta beidzamo divu gadu laikā. Tas skaidrojams gan ar Covid-19 pandēmiju un līdz šim nebijušu tehnoloģiju pielietošanu vakcīnu izstrādē, gan ar sociālo mediju "pienesumu", nekritiski daloties ar ziņām, kas nav pārbaudītas, ir maldinošas vai pat klaji melīgas.

Vakcinācijas pretinieki apgalvo, ka vakcīnas ir zinātnieku eksperiments, bet cilvēki – izmēģinājuma trusīši, īpaši vēršoties pret jaunu cilvēku “nopotēšanu”. Lūk, kādus pretargumentus jauniešu vakcinācijai ir uzklausījuši mūsu mediķi:

  • vakcinēšanās izjauks menstruālo ciklu, izraisīs svara pieaugumu un, iespējams, pat neauglību meitenēm;
  • vakcinēšanās pasliktinās seksuālo veselību un mazinās spermas kvalitāti puišiem;
  • vakcīnas iejauksies gēnos un radīs ģenētiskas izmaiņas, atstās postošu ietekmi uz pēcnācējiem.

Šādus un līdzīgus argumentus vakcinācijas pretinieki izmanto, lai vērstos ne tikai pret Covid-19 vakcīnām, bet arī vakcīnām pret tuberkulozi, garo klepu, cilvēka papilomu vīrusa u.c.

Un tie ir patiesi satraucoši apgalvojumi, kas var atturēt no vakcinēšanās vai arī… liek turpināt meklēt uzticamus informācijas avotus. Mēs aicinām Tevi - meklējot atbildes, uzticies ārstiem, nevis sociālo tīklu “ekspertiem”!

30. novembrī plkst.16.00 mēs gaidīsim Tevi Zoom tiešsaistē, kurā varēsi uzdot jautājumus par vakcinācijas saistību ar reproduktīvo un seksuālo veselību čatiņā vai kamerā.

Piekļuve tiešsaistei:

https://zoom.us/j/92282852876?pwd=QnY3QWpNL0tpajdPamp4MVl1bVUzdz09

Passcode: 272046

Līdz 26. novembrim vari arī iesūtīt jautājumus elektroniski [email protected]; uz tiem atbildēsim Zoom tiešsaistes laikā (norādi e-pastā, ja vēlies palikt anonīms!)

Tavus jautājumus uzklausīs un Zoom sarunā piedalīsies:

Rīgas Stradiņa universitātes absolvente, ārste-rezidente ginekoloģijas un dzemdniecības specialitātē Elizabete Pumpure,

Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, Imunizācijas valsts padomes locekle, ārste-ginekoloģe, dzemdību speciāliste Santa Markova,

Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, profesore Dace Rezeberga.