PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

6726.jpeg
Foto: deklofenak / 123RF
Spānijā arī septembrī laika apstākļi mēdz būt diezgan vasarīgi, to šogad pārpārēm izjutuši skolēni Valensijas apgabalā. 

Viņi sūdzas par neciešamu svelmi klasēs - tajās temperatūra krietni pārsniedz 30 grādus pēc Celsija skalas. Interneta ziņu vietne The Local vēsta, ka katra skola problēmu cenšas risināt patstāvīgi - dažviet mācības atceltas, citviet tās tiek organizētas nevis klasēs, bet skolu pagalmos. Ir arī skolas, kas atļāvušas bērniem uz stundām ierasties peldkostīmos un ar iešļūcenēm kājās.

Jaunais mācību gads Spānijā sākās 3. septembrī, bet tā grafiks daudzviet Valensijas apkaimē jau izjaukts, jo savas korekcijas ieviesis karstums. Ne vienā vien skolā gaisa temperatūra klasēs pārsniedz 30 grādus, bet, piemēram, Sanvisentes Ferrera vidusskolā lielākā daļa telpu uzkarsušas līdz pat 36 grādiem. Saprotams, ka mācīties šādos apstākļos ir, maigi izsakoties, nekomfortabli, un uz to uzmanību vērsuši gan skolēni un viņu vecāki, gan arī skolotāji.

The Local vēsta, ka vairākās skolās mācības ir atceltas, bet pavisam neparasts risinājums izvēlēts Santa Terēzas skolā Valensijā. Pēc skolēnu vecāku padomes ierosinājuma bērni skolā ieradušies peldkostīmos un sandalēs vai pludmales čībās - šādā veidā ar humoru pausts protests pret neciešamajiem apstākļiem klasēs. Interesanti, ka skolas vadība pret to nav iebildusi.

Spānijas mediji uzsver, ka reģionālā valdība nesteidzas ar problēmas risināšanu - atsevišķas amatpersonas pat atklāti ieteikušas skolu darbiniekiem un skolēniem samierināties ar nelielajām neērtībām. Izglītības pārvaldes vadītājs Marija Hosē Katala (Maria Jose Catala) paziņojis, ka līdzekļu, lai skolās ierīkotu gaisa kondicionēšanas sistēmas, neesot, turklāt kondicionētāji neesot veselīgi, tādēļ gaisa temperatūru klasēs esot jācenšas samazināt, izmantojot tādas metodes kā vēdināšana. Šis ieteikums izraisījis sašutuma vētru, jo telpas vienkārši nav iespējams izvēdināt. Turklāt jaunajās skolās ir milzīgi logi, kuru dēļ klases sakarst gluži kā krāsnis, pedagogi sūdzējušies laikrakstam El Mundo.

Diskusijas laikā noskaidrojies, ka reģionālajai veselības aizsardzības pārvaldei nav nekādu vadlīniju, kas noteiktu, vai skolēni šādā svelmē vispār drīkst atrasties klasēs, vai tas nekaitē viņu veselībai. Skolotāju arodbiedrība gan norādījusi, ka pedagogu kolektīvajā līgumā minēts - darba temperatūra darba vietā nedrīkst pārsniegt 27 grādus. Tomēr skolotājiem neoficiāli ieteikts nesteigties ar stundu atcelšanu - pēc amatpersonu domām atrašanās piekarsušajās telpās neradot būtisku risku skolēnu veselībai.