PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Valmieras Mūzikas skolai simtgadē uzdāvināts jauns flīģelis
Valmieras Mūzikas skolai simtgadē uzdāvināts jauns flīģelis
Foto: Valmieras pašvaldība
Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Valmieras Mūzikas skolai simtgadē uzdāvināts jauns flīģelis, informē Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Bulmeistare.

"Pirms 100 gadiem Valmieras Mūzikas skolas atvēršanas svētkos komponists Jāzeps Vītols novēlēja skolai raženas sekmes un uzsvēra mūzikas un dziedāšanas nozīmi cilvēka dzīvē. Vakar,14.maijā, ar Jāzepa Vītola skaņdarbu "Valmieras suvenīrs" ieskandināts jaunais flīģelis," pauda Bulmeistare.

Masīvkoka egles melni pulētais "Weinbach" flīģelis savu vietu ieņēmis skolas zālē. Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba norādījusi, ka šis ir augstas klases flīģelis, kas ir liels ieguldījums klavierspēles apguvē, palīdzot ne tikai pilnveidot prasmi, bet iepazīt kvalitatīvu instrumentu, tā skanējumu, "rosinot audzēkņus izpildīt un arī radīt skaistu mūziku".

"Iespēja muzicēt pie šāda flīģeļa, protams, ir liels atbalsts bērniem un pedagogiem, pārstāvot Latviju un Valmieru starptautiska mēroga konkursos, festivālos un koncertos," informē Sudraba.

Flīģelis skolas simtgadē pie audzēkņiem un pedagogiem nonācis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu, Valmieras Mūzikas skolai startējot projektu konkursā, un Valmieras pilsētas pašvaldības finansējumu.

Valmieras Mūzikas skolai ir senas klavierspēles tradīcijas. Dibinot skolu 1920.gada 8.oktobrī, tās pirmā direktore bija pianiste Anna Ķirpīte, bet skolas Goda prezidents – komponists Jāzeps Vītols. Jau 26 gadus Valmieras Mūzikas skola organizē Starptautisko jauno pianistu konkursu, kas kopš 2018.gada tiek saukts pianistes, skolas absolventes un pedagoģes Jautrītes Putniņas vārdā.

Valmieras Mūzikas skolā izglītības programmā "Taustiņinstrumentu spēle" mācību priekšmetu "Klavierspēle" šobrīd apgūst 74audzēkņi, bet mācību priekšmetu "Vispārējās klavieres" - 185audzēkņi.