PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9582.jpeg
Foto: gstockstudio / 123RF
Pilnā apmērā finansējot budžeta studiju vietas, nākamajā gadā valsts finansēto studiju vietu skaits varētu samazināties par 10%.

Nākamajā studiju gadā no valsts budžeta līdzekļiem tiks finansētas 23 669 studiju vietas, pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa. Viņa norādīja, ka šis vietu skaits tiks simtprocentīgi finansēts, atšķirībā no pašlaik esošās situācijas, kurā studiju vieta nav finansēta pilnā apmērā.

Nepilnā apmērā tika finansētas 26 193 budžeta studiju vietas, informē ziņu aģentūra LETA.

A.Kiopa skaidroja, ka budžeta vietu finansēšanai paredzēto līdzekļu apjoms nekļūs mazāks - pieejamais finansējums tiks sadalīts tā, lai pilnā apmērā segtu studiju vietas izmaksas.

Jautāta par to, vai budžeta vietu samazinājums potenciāli nevar radīt negatīvas sekas reflektantu uzņemšanai, A.Kiopa norādīja, ka līdz šim augstskolas līdzfinansēja budžeta studiju vietas. Līdz ar to augstskolām būtu jāpaliek iespējai pēc saviem ieskaties finansēt papildu budžeta vietas, ja augstskola saskata tam nepieciešamību.

Reaģējot uz iepriekš Latvijas Studentu apvienības (LSA) pausto satraukumu par budžeta vietu samazinājumu, A.Kiopa uzsvēra, ka studentiem nav pamata satraukumam, jo īpaši tiem, kuri jau studē.

Līdz šim studiju vieta no valsts tika finansēta aptuveni 85% apmērā, savukārt atlikušo daļu līdzfinansēja augstskolas. Finansējuma apjoma samazināšana vienai studiju vietai notika 2010.gadā, vienlaicīgi nesamazinot studiju vietu skaitu. Šāda risinājuma dēļ augstskolas savukārt samazināja kontaktstundu, pētniecības un personāla atalgojuma apjomu.

Studiju vietas pilna apjoma finansēšanas mērķis ir paaugstināt studiju kvalitāti un pieejamību.

Vienošanās protokolos ar IZM augstskolas apņemas nodrošināt gan IZM rīkojumā no valsts budžeta finansēto vietu skaitu, gan arī, ja nepieciešams, no augstskolas kopējiem resursiem finansēto studiju vietu skaitu. Līdz ar to augstskolām, balstoties savu budžetu iespējās, ir tiesības piedāvāt vairāk bezmaksas studiju vietu par IZM rīkojumā noteikto, tās sedzot no augstskolas līdzekļiem un atbilstoši studiju maksai.

A.Kiopa uzsvēra, ka šāda soļa speršana skaidri parāda IZM rīcības attiecībā uz skaidrības ieviešanu finansējuma aprēķināšanai, par ko ministrija saņēma pārmetumus no citām ministrijām, un to, ka studiju vietu finansēšanai pilnā apmērā sekos tālākās rīcības, cīnoties par budžeta vietu skaita palielināšanu un šim mērķim nepieciešamā finansējuma piešķiršanu.