PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

33595319888_40d7ad1462_k.jpg
Foto: Valsts kanceleja
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens šodien, 27.maijā, informēja aģentūru LETA, ka atsevišķās skolās veiktas pirmās narkotisko vielu pārbaudes. Par pārbaužu rezultātiem Valsts policija (VP) informēs tuvākajā laikā.

Skolas, kurās pārbaudes veiktas, ministrs neatklāja, bet informēja, ka pārbaužu aktīvā fāze sāksies jaunajā mācību gadā, kā to paredz vienošanās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

"Sākoties jaunajam mācību gadam pārbaudes skolās būs regulāras. Programma aktīvu fāzi uzņems rudenī, bet vasarā aicinām vecākus pārrunāt ar savām atvasēm šo problēmu. Nevajag kautrēties un satraukties, ka pazemināsies skolas reitings. Skolām un vecākiem ir aktīvi jāsadarbojas ar policiju, ja gribam palīdzēt izskaust šo problēmu," aģentūrai LETA uzsvēra ministrs.

Ja policija pārbaudēs atradīs narkotikas vai konstatēs to lietošanu, atbilstoši nodarījuma smagumam, tiks piemērots administratīvais sods vai kriminālatbildība. Lai arī pārbaudes būs koncentrētas uz narkotiku apkarošanu, policija reaģēs arī gadījumos, ja skolēns būs ieradies mācību iestādē alkohola reibumā.

VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1.biroja 3.nodaļas priekšnieks Aleksandrs Kaštaļjans aģentūru LETA informēja, ka iepriekš narkotikas uzietas koledžās, internātskolās, kopmītnēs. Tāpat jaunieši ir pietiekami zinoši, lai narkotikas pasūtītu internetā.

Atgādinām, ka skolas, kurās tiks veiktas pārbaudes, būs izvēlētas pēc noteikta algoritma, tādēļ nevienam iepriekš nebūs zināms, kurās skolās notiks preventīvie pasākumi. Programmas mērķis nav sodīt, bet sadarboties ar IZM un skolām, lai izskaustu apreibinošo vielu problēmu.