PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8814.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja.
Izglītības ministrei jāsniedz politiskais atbalsts jaunā pedagogu algu modeļa ieviešanai, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Lūgts komentēt pedagogu algu jauno modeli, prezidents pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu klātesošajiem ar nožēlu atzina, ka diskusijas par to joprojām turpinās, lai arī rezultātam vajadzēja būt skaidram jau šogad. "Šis ir labs piemērs tam, kā mēs krīzes rezultātā nepārdomāti mazinājām valsts pārvaldi. Tas notika mehāniski, nevis pārdomāti," sacīja prezidents, piebilstot, ka šī iemesla dēļ tagad nepieciešams stiprināt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kapacitāti.

Tāpat prezidents uzskata, ka izglītības ministrei modeļa jautājumā jābūt politiskam atbalstam no partijām. Tāpat nepieciešams labs dialogs ar sociālajiem partneriem un pašvaldībām, lai viņi šādu modeli atbalstītu.

Savukārt L. Straujuma norādīja, ka nepieciešams rūpīgi izstrādāts, nevis sasteigts pedagogu algu modelis. "Šobrīd politiķi lūguši laiku, lai spētu iepazīties, drīz notiks diskusijas ar pašvaldību pārstāvjiem - skatīsimies kartes, skolēnu skaitus, reformas rezultātus," sacīja politiķe.

Valdošās koalīcijas partijas šonedēļ vienojās, ka izglītības un zinātnes ministrei M.Seilei kopā ar pašvaldību pārstāvjiem vēlreiz jāprecizē atsevišķi jautājumi par jauno pedagogu darba samaksas modeli, informē ziņu aģentūra LETA.

Ārlietu ministrs, premjera pienākumu izpildītājs Edgars Rinkēvičs žurnālistiem iepriekš pastāstīja, ka koalīcija vienojās uzdot ministrei sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, kā arī koalīcijas partneriem vēlreiz izskatīt pedagogu atalgojumu modeli un vēlreiz precizēt atsevišķus jautājumus, jo pēdējie priekšlikumi saņemti piektdien. Kad Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) būs šo darbu veikusi, tad jautājumu par jauno samaksas modeli varēs skatīt valdības komitejas sēdē, piebilda E.Rinkēvičs.