PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8586.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
No 119 pašvaldībām tikai 14 veidojās rinda uz bērnudārziem, turklāt tās nebūt nav nabadzīgākās pašvaldības. 

Tā vakar intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens.

FM pārstāvis komentēja neskaidrības ap valsts atbalsta turpināšanu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojumiem tiem bērniem, kuri gaidot rindā uz pašvaldības bērnudārzu, izglītības pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja.

A.Ašeradens norādīja, ka šīm 14 pašvaldībām neesot finansiālu problēmu pašām uzņemties minēto pienākumu, tādēļ tas būtu jāparedz normatīvajos aktos, informē ziņu aģentūra LETA.

Viņš gan minēja, ka lielāku skaidrību jautājumā var gaidīt rudenī. Vaicāts, vai pašvaldībām pietiks laika sagatavoties un cietēju lomā nenonāks vecāki, FM pārstāvis uzsvēra, ka laiks sagatavoties problēmas risināšanai būs pietiekams.

Jautājums par turpmāku valsts līdzfinansējumu pirmsskolas vecuma bērniem, kuri nepietiekamā pašvaldības bērnudārzu vietu skaita dēļ apmeklē privātos bērnudārzus vai izmanto aukles, tiks lemts nākamā gada budžeta izstrādes laikā.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM informēja, ka patlaban līdzfinansējums plānots līdz šī gada beigām, bet 2016.gadā valsts budžetā tam nauda nav paredzēta. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu noteikts līdz 142 eiro mēnesī.

IZM uzsver, ka jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pasākuma turpināšanai ir izskatāms likumprojektu "Par valsts budžetu 2016.gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016., 2017. un 2018.gadam" sagatavošanas un izskatīšanas procesā, vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu jauno politikas iniciatīvu pieprasījumiem un atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.