PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6593.jpeg
Foto: inspirestock / 123RF
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sākusi latviešu remigrācijas atbalsta pilotprojektu, izveidojot piecu reģionālo remigrācijas koordinatoru tīklu, kuru uzdevums ir veicināt izbraukušo latviešu atgriešanos mājās, pavēstīja ministrijas pārstāve Santa Vaļuma.

Kā skaidro S.Vaļuma, gandrīz visās Latvijas pašvaldībās ir novērojams būtisks iedzīvotāju samazinājums, tādēļ remigrācijas veicināšanā būtiska ir tieši pašvaldību loma.

Reģionālo koordinatoru galvenais uzdevums ir uzrunāt potenciālos remigrantus, noskaidrot to vajadzības un sagatavot atbilstošus piedāvājumus par darba un dzīves iespējām Latvijā. "Būtiski, ka tā nav vienkārši aptauja par remigrantu vajadzībām - koordinatoriem būs jāuztur regulārs un atkārtots kontakts ar potenciālajiem remigrantiem, kā arī jāveido personiska pieeja," saka S.Vaļuma.

Caur koordinatoriem būs iespēja saņemt informāciju par pašvaldību pakalpojumiem, īpaši ģimenēm ar bērniem, piemēram, par bērnudārzu un skolu pieejamību un atbalstu tam.

Tāpat arī par dzīves vietu - pieejamo privāto un pašvaldības dzīvojamo fondu, ko var piedāvāt potenciālajiem mājās braucējiem, kā arī par uzņēmējdarbības un darba iespējām.

Kā norāda S.Vaļuma, ģimenes ir būtiska remigrācijas projekta mērķauditorija, tādēļ plānots veidot informatīvo platformu par ģimenēm pieejamiem pakalpojumiem, izmantojot jau esošās interneta vietnes, kurās jau šobrīd ir apkopoti pašvaldību atbalsta pakalpojumi ģimenēm ar bērniem.

Lai pilnvērtīgi nodrošinātu koordinatoru darbu, martā turpināsies 10 pilotpašvaldību personāla atlase, kas būs daļa no koordinatoru tīkla, kā arī informatīvās platformas izveide, informē aģentūra LETA.

Šobrīd jau ir atlasīti reģionālie remigrācijas koordinatori piecos plānošanas reģionos - Kurzemē, Zemgalē, Rīgā, Vidzemē un Latgalē.