PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9015.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Rīgas pirmsskolas izglītības iestādē bērniem, tostarp latviešu valodā runājošiem, piedāvāts darboties ar Krievijā izdotām darba burtnīcām. 

Bērnudārzā, kas īsteno mazākumtautību programmu, šovasar tikusi izmantota darba burtnīca, kas paredzēta matemātikas mācīšanai bērniem no četru līdz piecu gadu vecumam. Izglītības iestādes vadība skaidrojusi, ka šāds mācību līdzeklis esot izmantots kā papildu literatūra pirmsskolas izglītības programmas apguvei ārpus rotaļnodarbību laika, informē ziņu aģentūra LETA.

Bērnudārzā apgalvots, ka "darba lapas netika izmantotas mācību procesā". Tomēr neesot skaidrs, kādā veidā šādas darba burtnīcas bērnudārzā nonākušas, - to bērnudārzā vairs neviens nezinot. "Audzinātāja, lai nemestu tās atkritumos, deva bērniem. Tur jau nekā tāda nebija - savienot četrstūrus un tamlīdzīgi uzdevumi. Nu un, ka tur kāds vārds bija krievu valodā? Tie bērni jau pat nelasa. Ja tās lapas būtu ķīniešu valodā, gan jau mammai nebūtu pretenziju," izteikusies bērnudārza darbiniece.

Izglītības kvalitātes valsts dienests, veicot pārbaudi, secināja, ka šīs darba burtnīcas nav izmantojamas nedz mācību procesā, nedz ārpus tā, jo to teksts ir svešvalodā. Tomēr dienests norādījis, ka darba burtnīcas varētu izmantot, ja svešvalodā rakstītais teksts būtu aizklāts. Bērnudārza vadībai uzdots turpmāk izmantot tikai tādu mācību un papildu literatūru, kas ir valsts valodā.

Bērnudārzā apliecināja, ka minētās darba burtnīcas vairs netiek izmantotas un tagad audzinātājas ļoti strikti izvērtē, kādas darba lapas bērniem izsniegt.