PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

8599.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
Biedrība "Vecāki par izglītību" ir satraukusies, ka jaunais pedagogu atalgojuma modelis veicinās pedagogu pārslodzi, kā rezultātā cietīs izglītības kvalitāte.

Organizācija šaubās, ka pamatoti ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apgalvojumi, ka jaunā atalgojuma sistēma novērsīs pedagogu pārslodzi, jo par mācību stundu gatavošanu un vadīšanu tiks samaksāta adekvāta atlīdzība, informē ziņu aģentūra LETA.

Balstoties uz matemātiskiem aprēķiniem, biedrība apgalvo, ka ir sagaidāms pretējais - skolotāju noslodze tikai pieaugs, kamēr atalgojums nepalielināsies. Tā secina, ka bērni, kas mācīsies vecākās klasēs, būs "apdalīti", jo skolotājs būs gana aizņemts, gatavojoties stundai, labojot mājasdarbus un pietiekamu uzmanību nevarēs veltīt arī mācību stundas laikā, jo būs liels skolēnu skaits klasē. Tikmēr algas lielums, kas būs atkarīgs no tā, cik skolēnu ir vienā klasē, rosinās skolas piepildīt klases līdz maksimumam.

Biedrību satrauc, ka sākoties vasaras brīvlaikam un vienlaikus tuvojoties jaunajam mācību gadam, joprojām nav skaidrības par finansēšanas kārtību un kad vispār jauno atlīdzības modeli plānots ieviest. "Skolotāji ir neziņā un bailēs par nākotni. Šī nedrošības sajūta jūtama viņu darbībā, attiecībās ar bērniem, negatīvi ietekmē skolotāja mācītspēju," uzsver organizācija.

E-klase jau informēja, ka IZM rosina jauno pedagogu darba samaksas modeli ieviest tikai nākamajā gadā, turklāt darot to divos atsevišķos posmos, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.