PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9327.jpeg
Foto: katyspichal / 123RF
Saeima šodien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma likuma grozījumus, ar kuriem Ministru kabinetam uzdots izstrādāt attiecīgu metodiku.

Tajā būs jānosaka, kā pašvaldībām jāsedz izdevumi to bērnu vecākiem, kuru atvasēm nav atradusies vieta pašvaldības bērnudārzā, tādēļ bērni spiesti apmeklēt privātu pirmsskolas izglītības iestādi.

Sākotnēji bija paredzēts, ka valsts jau no nākamā gada vairs nenodrošinās līdzfinansējumu par bērnu izglītošanu privātajos bērnudārzos. Tomēr Saeima, lemjot par nākamā gada valsts budžetu, atbalstīja priekšlikumu paredzēt papildu 2,3 miljonus eiro, lai šajā mācību gadā vēl turpinātu valsts līdzfinansējumu.

Jau pašlaik likumā ir daļēji paredzēts pašvaldības pienākums segt pirmsskolas izglītības programmas izmaksas bērniem privātajos bērnudārzos, bet ar grozījumiem tas tiek nostiprināts. Atšķirībā no iepriekš Saeimā virzītajiem līdzīgiem likuma grozījumiem metodika neattieksies uz aukļu pakalpojumiem, kurus līdz šim bija iespējams apmaksāt ar valsts atbalstu, informē ziņu aģentūra LETA.

Likumā ierakstīts, ka Ministru kabinets nosaka metodiku, pēc kuras pašvaldības noteiks vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves sākšanai pašvaldības izglītības iestādē. Normatīvajā aktā noteikts, ka MK nosaka kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vienam izglītojamajam nepieciešamajām vidējām izmaksām pašvaldības izglītības iestādē sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei. Gan metodika, gan kārtība būs jāizstrādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Pašvaldības atbilstoši MK noteiktajai metodikai noteiks vienam izglītojamam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldības publiskos savā mājaslapā internetā.

Pašvaldībai, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas, būs jāturpina tās segt privātajai izglītības iestādei, ja bērnam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā bērns ir reģistrēts uzņemšanai, bet bērna likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un bērns turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē.

Pašvaldībai saistošajos noteikumos būs jānosaka kārtība, kādā tā nodrošina šā panta noteikto izmaksu segšanu, kā arī nosacījumus lielāka atbalsta apjoma noteikšanai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām.

Valdībai noteikumi par minēto metodiku un kārtību būs jāpieņem līdz 2016.gada 1.februārim.

Likuma izmaiņu anotācijā skaidrots, ka izmaksu aprēķināšanā pašvaldībām patlaban nav vienotas pieejas un ar attiecīgu grozījumu pieņemšanu būtu iespējams valdības noteikumos noteikt pašvaldībām saistošu izmaksu aprēķināšanas kārtību.

Izmaiņu autori uzskata, ka grozījumiem būs pozitīva ietekme sabiedrībā, jo tiks dota iespēja bērnam turpināt pirmsskolas izglītību jau ierastā mācību vidē un kolektīvā, bet bērnu vecākiem - izvēlēties savam bērnam piemērotāko pirmsskolas izglītības iestādi, norāda likumprojekta autori.

Ņemot vērā, ka izmaksas katrā pašvaldībā būs atšķirīgas, pašlaik nav iespējams precīzi noteikt finansiālo ietekmi uz pašvaldību budžetiem, apgalvo iesniedzēja - Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Šo grozījumu virzība iepriekš konceptuāli tika atbalstīta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijā.