PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11108.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Vēl tikai līdz šīs nedēļas beigām, 5.februārim, skolēniem ir iespēja pieteikties karjeras izglītības programmai Ēnu diena.

E-klase jau informēja, ka šogad ikgadējā karjeras izglītības programma norisināsies 15.februārī.

Šogad ēnu devēji ir bijuši aktīvi un šobrīd ir iesniegts vairāk nekā 7000 vakanču. Starp ēnu devējiem ir daudz pazīstamu uzņēmumu, iestāžu un zīmolu, kuri vēl gaida skolēnu pieteikumus, tostarp Latvijas Nacionālā bibliotēka, airBaltic, Narvesen Baltija, Rīga TV24, Blue Shock Race, MADARA Cosmetics, ASV vēstniecība Latvijā, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Rīgas Centrāltirgus, Valsts asinsdonoru centrs, Ze Donats u.c., informē praktiskās biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvija (JA Latvija) valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Vakar, 2.februārī, noslēdzas darba devēju vakanču iesniegšana, un starp lielākajiem ēnu devējiem izceļas Jelgavas pilsētas pašvaldība — 141 vakance, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests — 90 vakanču, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests — 85 vakances un banka Citadele — 58 vakances.

JA Latvija vadītājs Jānis Krievāns: "Ir novērojama liela darba devēju, īpaši reģionos, aktivitāte. Skolēniem vajadzētu novērtēt šo iespēju, taču nevis kā no mācībām brīvu dienu vai izklaidi, kļūstot par ēnu kādai no slavenībām, bet kā veidu mērķtiecīgi plānot savu karjeru un palīgu tik sarežģītajā profesijas izvēlē."

Šogad Ēnu dienas kontekstā īpaši tiek izceltas profesijas, kuras nav tik zināmas un populāras, taču interesantas un tautsaimniecībā nepieciešamas. Piemēram, Ēnu diena sniedz iespēju sekot līdzi klimatologa darbam — analizēt ilggadīgo laika apstākļu novērojumu datus noteiktai teritorijai, analizēt arī klimata pārmaiņas pagātnē un izvērtēt iespējamās izmaiņas nākotnē. Vai gūt ieskatu kinologa darbā un dzīt pēdas noziedzniekiem, vai pieteikties ēnot embriologu un iepazīties ar dzimumšūnu iegūšanas, apstrādes un citām medicīniskās apaugļošanas procedūrām.

Unikālu iespēju šogad vienam no skolēniem paredzējis uzņēmums NPK Expert, proti, doties ar uzņēmuma vadītāju darba vizītē uz Sanfrancisko, ASV, kur plānotas biznesa tikšanās par jaunu tirgu apgūšanu. Plānotie ēnošanas datumi — 13.-17. februāris.

Laikā no 9. līdz 11. februārim skolēnam, kurš nav saņēmis apstiprinājumu izvēlētajā vakancē, būs iespēja izvēlēties starp tām ēnu devēju vakancēm, kas palikušas brīvas pēc 8. februāra, — iespēja "Nejaušais ēnotājs". Nejaušajam ēnotājam būs tikai viena iespēja pieteikties uz kādu no atlikušajām vakancēm, un, piesakoties šai vakancei, skolēns automātiski tiks apstiprināts dalībai Ēnu dienā.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Visa informācija par darba devēju reģistrēšanos un skolēnu pieteikšanos Ēnu dienai 2017 atrodama portālā www.enudiena.lv.

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Ēnu dienas laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4-6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.

Jauniešu televīzijas Chaula.tv saruna ar  JA Latvija vadītāju Jāni Krievānu