PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5819.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Modelis nauda seko skolēnam sevi ir izdzīvojis, un ir jāiezīmē finansējums pedagogu algas pamatlikmes palielināšanai, akcentē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

I. Mikiško pauda bažas par to, ka trīs gadu budžetā redzams iztrūkums nozarei un tai kopumā ir nepietiekams budžets. Viņa vērsa uzmanību uz to, ka 2014.gadā minimālā darba alga pieaugs līdz 225 latiem, savukārt pedagogiem algas pamatlikme paliek 280 lati. Par to arodbiedrība neesot apmierināta, vēsta ziņu aģentūra LETA.

"Modelis nauda seko skolēnam sevi ir izdzīvojis. Nevar atkal būt tā pati situācija, jo arī šajā gadā, samazinoties skolēnu skaitam, mazinās pedagogu alga. Mēs zaudējam kadrus, mēs novecojam, mēs zaudējam izglītības kvalitāti. Līdz ar to mūsu prasība paliek, mēs tikāmies un runājām gan ar finanšu ministru, gan ar premjera kungu, ka ir jāmaina steidzīgi modelis un 2014.gadā ir jāiezīmē pamatlikmes pieaugums," sacīja LIZDA vadītāja.

I. Mikiško sacīja, ka viņu prasība ir palielināt algas pamatlikmi līdz 310 latiem, jo tādējādi arī pirmskolas pedagogi sajutīs algas pieaugumu un pedagogi jutīsies novērtēti. LIZDA aprēķini esot, ka nākamā gada budžetā nepieciešami deviņi miljoni latu pamatlikmes celšanai.

Kā ziņots, ja nerisināsies sarunas ar valdību un Saeimu par papildu finansēm jaunajās politikas iniciatīvās pedagogiem, zinātnei un arī augstākajai izglītībai, LIZDA ir gatava rīkot protesta akcijas.