PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

“Ventspils IT izaicinājums 2022” eksperimentē un aicina uz VIZIUM
“Ventspils IT izaicinājums 2022” eksperimentē un aicina uz VIZIUM
Foto: VIZIUM
Starts dots jau septītajam konkursam “Ventspils IT izaicinājums 2022”, kas skolēniem ir kļuvis jau par labu tradīciju un gaidītu notikumu rudenī. Un kā gan nē, jo konkurss skolēniem dod iespēju radoši izpausties, apliecināt savu varēšanu starptautiskā, Baltijas valstu, mērogā un cīnīties par ievērojamu naudas balvu fondu – turpat 13 000 EUR. Šogad organizatori ir parūpējušies arī par gaidītu ziņu – konkursa fināls atgriežas klātienē, Ventspilī.

Kopš konkursa sākuma 2016. gadā IT virziens ir attīstījies. Tehnoloģijas tiek apgūtas, un par tām tiek domāts kontekstā ar visu citu apkārt notiekošo straujiem soļiem, tehnoloģijas caurvij visas mācību tēmas un dzīves jomas. Skolā mācību procesa ietvaros tiek savienoti mācību priekšmeti, tehnoloģiju pratība ir kļuvusi par jauno pamatprasmi līdzās lasīšanai, rakstīšanai un matemātikai. Arvien vairāk attīstās STEM, kur tehnoloģiju prasmes ir nozīmīga sastāvdaļa.

Saglabājot tehnoloģiju nozīmīgo vietu konkursā, šogad par konkursa galveno tēmu ir izvēlēti eksperimenti, šī gada konkursam dodot nosaukumu – “Ventspils IT izaicinājums” eksperimentē. Mūsdienās skolēni tiek arvien vairāki iesaistīti zināšanu apguves procesā eksperimentējot, pašiem nonākot pie secinājumiem. Šāds atklāšanas process nonāk pie jaunām zināšanām, veicina kritiskās domāšanas, radošās, sadarbības, lēmumu pieņemšanas, digitālās un citas prasmes. Tāpēc šogad eksperimentēsim!

Konkursa fināla kārtā iekļūs 46 erudītāko dalībnieku komandas. Dalībnieki piedalās konkursā četrās vecuma grupās:

  • A grupa (1. – 3. klase), skolēni no Latvijas.
  • B grupa (4. līdz 6. klase), skolēni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas;
  • C grupa (7. līdz 9. klase) skolēni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas;
  • D grupa (10. līdz 12. klase) skolēni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

 

Kas var būt labāka konkursa mājvieta eksperimentiem, kā zinātnes centrs VIZIUM, kur ikdienā skolēniem un jauniešiem ir iespēja eksperimentēt un vērot zinātnes šovus. Šogad centrālā konkursa norises vieta būs VIZIUM, kur notiks gan uzdevumu veikšana, gan apbalvošana, gan citi pārsteigumi skolēniem.

Īsumā par konkursu un norises posmiem:

-             Konkursā aicināti piedalīties 1. – 12. klašu skolēni un profesionālo skolu audzēkņi.

-             Konkursa 1. kārta notiek līdz 13. novembrim. Šajā laikā:

  • Ir jāizveido 4 cilvēku komanda, kuru veido 3 skolēni un 1 pieaugušais, kurš var būt skolas pedagogs, kāda skolēna vecāks, krustvecāks, direktors vai kāds cits.
  • Jāpiesaka komanda konkursa mājaslapā.
  • Konkursa mājaslapā jāatrod savas grupas (A, B, C vai D) uzdevums, un jāpaveic tas līdz 13. novembrim.
  • Jāiesniedz rezultāts konkursa mājaslapā.
  • Jāgaida uzaicinājums uz konkursa finālu Ventspilī.

 

-             Fināls Ventspilī A grupai notiks no 8 līdz 9. decembrim, savukārt pārējām grupām, B, C un D, no 7. līdz 9. decembrim.

-             Fināla dalībniekiem organizatori nodrošinās:

  • Naktsmītnes konkursa laikā Ventspilī.
  • Gardas maltītes – brokastis, pusdienas, vakariņas.
  • VIZIUM apmeklējumu, ekskursijas un izklaides pasākumus.
  • Transporta izdevumu kompensāciju 0,20 EUR par kilometru nokļūšanai uz konkursu un atpakaļ.

 

-             Uzvarētāji tiks paziņoti apbalvošanas ceremonijā konkursa pēdējā dienā – 9. decembrī.

Kā ierasts, vērtīgas balvas saņems ne tikai godalgoto vietu dalībnieku komandas, bet arī aktīvākās skolas, no kurām kopsummā būs piedalījušās vislielākais skaits komandu. Tāpat tiks organizēts konkurss konkursā īpaši skolotājiem.

Šogad interesentiem būs iespēja piedalīties arī tiešsaistes pasākumos, tikties ar uzdevumu veidotājiem. Tā ir lieliska iespēja uzdot neskaidros jautājumus tieši pirmavotam. Pieslēgšanās saites tiks publicēta konkursa mājaslapā un sociālo tīklu kontos un notiks katrai grupai atsevišķi:

  • A grupai 10. oktobrī plkst. 18:00;
  • B grupai 11. oktobrī plkst. 18:00;
  • C grupai 12. oktobrī plkst. 18:00;
  • D grupai 13. oktobrī plkst. 18:00.

 

Sīkāku informāciju par konkursa norisi iespējams atrast konkursa mājaslapā, kā arī sociālajos tīklos Instagram un Facebook. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām rakstīt uz e-pastu: [email protected].

Tehnoloģiju konkurss “Ventspils IT izaicinājums” notiek pateicoties Ventspils valstspilsētas  pašvaldības atbalstam.

Konkursu organizē Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar uzticamiem partneriem un informatīvajiem atbalstītājiem: Zinātnes centru “VIZIUM”, Ventspils Augstskolu, Ventspils valstspilsētas domes Izglītības pārvaldi, Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes “Zinātnes un izglītības inovāciju centru”, Kosmosa izziņas centru Cēsīs, Daugavpils Inovāciju centru, “Network of innovative informal education for youth (INPUT)”, izglītības organizācija "MTÜ Nuti-Võlur”, IT Izglītības fondu – Start(IT), Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju (LIKTA), Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts Izglītības attīstības aģentūru.

Reklāmraksts