PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

11333.jpeg
Foto: opolja / 123RF
Saeima nodevusi izskatīšanai komisijās likuma grozījumus, kas paredz noteikt jauno profesiju standartu apstiprināšanas un publiskošanas kārtību.

Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātie grozījumi Profesionālās izglītības likumā noteiks jauno profesiju standartu, profesionālās kvalifikācijas prasību un nozares kvalifikāciju struktūru apstiprināšanas un publiskošanas kārtību, aģentūru LETA informēja Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Āboltiņa.

Profesiju standartus, profesionālās kvalifikācijas prasības un nozaru kvalifikāciju struktūras apstiprinās Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Profesionālās izglītības un nodarbinātības trīspusējās sadarbības apakšpadome, un Ministru kabinets (MK) noteiks obligāti piemērojamo profesiju standartu un profesionālās kvalifikācijas prasību sarakstu.

Šajā sarakstā iekļautos profesiju standartus un profesionālās kvalifikācijas prasības, kā arī nozaru kvalifikāciju struktūras paredzēts publiskot VISC.

Līdz šim likumā nebija noteikts, kas apstiprina profesijas standartu, profesionālās kvalifikācijas prasības (ja profesijai neapstiprina profesijas standartu) un nozares kvalifikācijas struktūru. Tas radīja situāciju, ka profesionālās izglītības sistēma nevarēja elastīgi un operatīvi reaģēt uz izmaiņām darba tirgū, jo profesiju standartu izstrādes un saskaņošanas process bija ilgstošs un komplicēts, kas ilga vismaz vienu vai pusotru gadu, jo profesiju klasifikators tiek aktualizēts tikai divas reizes gadā un profesiju standarti tika izdoti MK noteikumu veidā.

Paredzēts, ka turpmāk profesiju standarti un profesionālās kvalifikācijas prasības tiks izstrādātas atbilstoši Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrai, saskaņā ar attiecīgajiem valdības noteikumiem, informē aģentūra LETA.

Līdz jauno profesiju standartu apstiprināšanai un publiskošanai iepriekš minētajā kārtībā, būs piemērojami līdz 2015. gada 31.decembrim MK apstiprinātie profesiju standarti.

Paredzams, ka pēc 2021.gada 31.decembra profesiju standartu un profesionālās kvalifikācijas prasību izstrāde pilnībā būs pabeigta un pārsvarā notiks tikai to aktualizācija atbilstoši darba tirgus prasību izmaiņām.