PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

PublicitatesFOTO (002).jpg
Foto: Publicitātes foto
Neskatoties uz to, ka ķīniešu domātāja Konfūcija teiktais “Izvēlies darbu, kuru mīli un tev ne dienas nebūs jāstrādā” ir šķietami pašsaprotams, ceļš līdz šādam darbam ne vienmēr ir tik vienkāršs.

Valsts piedāvā dažādas elektroniskas iespējas, kas palīdz atrast darbu, novērtēt savas prasmes un aicina izmantot arī citus ceļus.

Mūsu profesionālajā ikdienā parādās apstākļi, ko paši nevaram tiešā veidā ietekmēt. Līdz ar to ir būtiski apzināties savas iespējas darba meklēšanā, jaunu zināšanu un prasmju apguvē, kā arī izmantot iespējas mainīt savu nodarbošanos jeb pārkvalificēties. 

Noskaidro, kādas darba meklēšanas iespējas piedāvā valsts!

Lai pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk atkal iekļautos darba tirgū, ikvienam ir pieejamas Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvātās iespējas, piemēram, izpētīt profesiju aprakstus, izpildīt testus par sev piemērotu profesiju, apskatīties darba tirgus prognozes un pieteikties NVA karjeras konsultācijām. NVA piedāvā plašas darba meklēšanas iespējas, turklāt palīdz izstrādāt darba atrašanas plānu, kas atvieglo darba meklēšanas procesu un samazina ar to saistīto stresu. Vērtīgu informāciju iespējams atrast NVA piedāvātajā ceļvedī karjeras veidošanā.  

Kāpēc pieteikties bezdarbnieka vai darba meklētāja statusam?

Atceries, ka jau pirmajā dienā pēc darba zaudēšanas var iegūt bezdarbnieka statusu. Tas nodrošina iespēju pieteikties bezmaksas izglītības nodarbībām, karjeras konsultācijām un saņemt palīdzību, meklējot jaunu darbu. Tāpat bezdarbnieka statusu saņēmušam cilvēkam ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Iepazīsties ar plašāku informāciju par bezdarbnieka statusu un iespējām tam pieteikties.  Elektroniski NVA adresētu iesniegumu bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa piešķiršanai var iesniegt, izmantojot tiešsaistes formu „Iesniegums iestādei”, kas pieejama, identificējoties portālā Latvija.lv.

Uzsākt ko jaunu nekad nav par vēlu

Ja esi izlēmis pārkvalificēties vai vēlies profesionāli pilnveidoties, vari izmantot dažādās mācību iespējas pieaugušajiem. Par mūžizglītību un pieaugušo izglītības iespējām uzzini vairāk dzīves situācijas aprakstā Studijas un mūžizglītība. Gadījumā, ja esi zaudējis darbu un reģistrējies kā bezdarbnieks, tad izmanto NVA piedāvātās mācību iespējas, piemēram, atbalstu profesionālās kompetences novērtēšanai vai konkurētspējas paaugstināšanas pasākumus.

Apgūsti jaunas prasmes un stiprini savu konkurētspēju

Tehnoloģiju attīstība ir ļoti strauja, kas ietekmē arī situāciju darba tirgū. Lai saglabātu savu konkurētspēju, svarīgi ir paplašināt savu kompetenču loku un celt savu kvalifikāciju. Šobrīd jebkurā profesijā  ir svarīgi spēt pielāgoties mainīgajiem apstākļiem. Šajā gadījumā lieti noderēs portālā muzizglitiba.lv pieejamā interaktīvā karte, kur pieejama informācija par pieaugušo izglītības iespējām Latvijas novados un pilsētās.

Noskaidro, kādas ir nodarbinātības iespējas dažādām sabiedrības grupām

Darbinieku nodarbināšana dažādām sabiedrības grupām tiek regulēta ar Latvijas likumdošanu. Tajā pašā laikā dažādām cilvēku grupām atkarībā no vecuma, veselības stāvokļa un dzīvesvietas var būt zināmas atšķirības. Piemēram, personu ar invaliditāti,studentu, ārvalstu pilsoņu vai bērnu un pusaudžu nodarbināšanas aspekti atšķiras, tāpēc aicinām gan darba devējus, gan darba ņēmējus iepazīties ar visu nepieciešamo informāciju, lai zinātu savas tiesības darba tirgū un darba meklēšanā.