PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

5731.jpeg
Foto: andresr / 123RF
Turpmāk dati par vispārējās vidējās izglītības sertifikātā norādītajiem vērtējumiem centralizētajos eksāmenos tiks ievadīti Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS), šodien lēma valdībā.

Kā skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijā, tas atvieglos ne tikai topošo studentu pieteikšanos studijām augstskolās un uzlabos kopējo informācijas apriti, bet arī nodrošinās izglītības politikas veidotājus ar visaptverošu informāciju, kas nepieciešama politikas plānošanas dokumentu, normatīvo aktu projektu izstrādei un izglītības monitoringa veidošanai.

Grozījumi Valsts izglītības informācijas sistēmas satura, uzturēšanas un aktualizācijas kārtībā, kā arī noteikumos par prasībām, kritērijiem un kārtību uzņemšanai studiju programmās paredz, ka ziņas par vispārējās vidējās izglītības sertifikātā norādītajiem vērtējumiem mācību priekšmetos, kuros organizēts centralizētais eksāmens, Valsts izglītības satura centrs ievada VIIS. Augstskolām un koledžām, lai iegūtu šos datus, nepieciešams izmantot e-pakalpojumu "Elektroniskā pieteikšanās studijām pamatstudiju programmās" valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "Latvija.lv". Patlaban šajā sistēmā reģistrējušās 12 Latvijas augstskolas, informē aģentūra LETA.

Tā kā lielākajā daļā augstskolu uzņemšana sākas vienlaikus ar vidējās izglītības diplomu izdošanu, informācija par izsniegto izglītības dokumentu sistēmā nepieciešams ievadīt maksimāli īsā termiņā. Tāpēc grozījumi noteikumos par VIIS saturu, uzturēšanu un aktualizāciju nosaka, ka ziņas par vidējās izglītības dokumentu VIIS sistēmā skolām jāievada trīs darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par izglītības dokumenta izsniegšanu (patlaban - desmit dienu laikā).