PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5808.jpeg
Marta beigās trešo reizi E-prasmju nedēļas laikā Latvijā notiks IKT karjeras dienas, kuru mērķis ir dot iespēju 9.-12.klases skolēniem iepazīties ar informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nozari saistīto profesiju noslēpumiem.

Kā informēja pasākuma organizētāji, skolēniem būs iespēja iepazīties ar konkrētām profesijām un amatiem, kā arī semināru veidā uzzināt plašāku informāciju par karjeras iespējām. IKT karjeras dienu laikā tiks organizēti arī uzņēmumu izbraukumi uz skolām, novadot lekcijas un stundas, bet augstskolās būs atvērto durvju dienas.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa skaidro, ka pieaug pieprasījums pēc augsti kvalificētiem speciālistiem, kuru Latvijā šobrīd iztrūkst. Tieši tāpēc svarīgi esot informēt un izglītot jauniešus par IKT nozares specifiku un perspektīvām jau skolas laikā.

RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne savukārt norāda, ka, uzņemot skolēnus RIX Technologies, "vēlamies parādīt, ka karjera IKT nozarē nenozīmē tikai programmēšanu, jo iespējas atrast sev vispiemērotāko virzienu ir visplašākās". Uzņēmumā skolēniem tiekot dotas iespējas iepazīt visas programmu izstrādē iesaistītās profesijas - sākot no projektu vadītāja līdz pat programmētājiem, testētājiem, sistēmu un biznesa analītiķiem. Skolēni, kas nopietni apsver iespēju veidot karjeru IKT nozarē, esot ļoti motivēti un uzņēmumā ierodas ne tāpēc, lai no malas paskatītos, kā uzņēmums strādā, bet gan tādēļ, lai iedziļinātos procesos, profesijas darba specifikā, konsultētos par izglītības iestādēm un studiju programmām, kas vislabāk sagatavotu karjerai izvēlētajā profesijā.

Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis norāda, ka jauniešu vidū pieaug interese par IKT profesiju. E-prasmju nedēļas ietvaros Lattelecom rīkošot atvērto durvju dienu, lai dotu papildu iespēju jauniešiem iejusties programmētāju un citu IKT speciālistu darba ikdienā. Tāpat kompānija rīkošot četrus izbraukuma seminārus Latvijas skolās, lai klātienē tiktos ar tiem jauniešiem, kuri profesionālo izaugsmi vēlas saistīt ar tehnoloģijām.

Tāpat skolēniem E-prasmju nedēļas 2014 laikā būs iespēja piedalīties akcijā ECDL karte - tikai par 10 eiro. Eiropas datorprasmes sertifikāts ir pasaulē lielākā datorprasmju sertificēšanas programma, kas ir izplatīta vairāk nekā 148 pasaules valstīs. Šādus sertifikātus ieguvuši jau vairāk nekā deviņi miljoni cilvēku visā pasaulē. Eiropas datorprasmes sertifikāta programmas mērķis ir uzlabot zināšanu līmeni par informācijas tehnoloģiju, paaugstināt prasmi personālo datoru lietošanā un parastāko datoru lietotņu izmantošanā kā Eiropā, tā visā pasaulē. Šīs akcijas laikā no 2014.gada 24.marta līdz 28.martam ir iespēja iegādāties ECDL sertifikācijas karti par 10 eiro. Sekmīgi nokārtojot testus jebkurā no ECDL autorizētajiem testēšanas centriem Latvijā, ir iespējams saņemt atbilstošu Eiropas datorprasmju sertifikātu.

Reģistrēties dalībai IKT karjeras dienās, kuras notiks no 25. līdz 27.martam, var līdz 12.martam, izmantojot tiešsaistes formu.