PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

9057.jpeg
Foto: inspirestock / 123RF
Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti komentē materiālu, kas satur necenzētu leksiku, izmantojumu skolu mācību programmās. 

Komitejas deputāts Nauris Puntulis sacīja, ka, viņaprāt, ir svarīgi nodalīt jomas, kurā "jāiet līdzi laikam" un kurās jāietur konservatīva pozīcija, informē ziņu aģentūra LETA.

"Mans pēdējā laikā lielākais mākslinieciskais pārdzīvojums bija Dailes teātra izrāde "Izraidītie", kas lielākoties sastāv no necenzētas leksikas. Zinu, ka daudzi nemaz nevar to skatīties tā dēļ, taču mani ļoti uzrunāja, esmu redzējis vairākkārt," skaidroja deputāts, akcentējot, ka mākslā no necenzētu vārdu lietošanas "nevar un noteiktos gadījumos nevajag aizbēgt", taču, vērtējot tās izmantojumu skolas mācību programmās, viņš tomēr sliecas palikt konservatīvs un neatbalstīt.

Deputāts Jānis Atis Krūmiņš norādīja, ka, viņaprāt, katra situācija jāvērtē atsevišķi, tostarp izvērtējot audzēkņa vecumu un psiholoģisko briedumu. "Materiāls jāpasniedz, kontrolējot situāciju un izvērtējot vecuma posma psiholoģiju," sacīja deputāts, skaidrojot, ka šādā gadījumā ir pieļaujama arī materiālu ar nenormētu leksiku to saturā izmantojums mācību procesā.

Tikmēr deputāts Vadims Faļkovs skaidroja, ka nepārzina presē apspriestās situācijas kontekstu, tostarp, kādu mērķu vadīts, pedagogs piedāvājis skolēniem dzejoli, kas saturējis lamu vārdus. "Tā, kā tas izskanēja presē, manuprāt, nav pieļaujams. Nav noslēpums, ka šie vārdi eksistē, tomēr skolotājam nav jābūt tam, kas audzēkņus ar tiem iepazīstina," sacīja komitejas loceklis.

Deputāte Baiba Brigmane uzsvēra, ka materiālu izvēle ir pedagogu kompetences jautājums. "Tas ir pedagoga prasmju un metožu jautājums - kā viņš izvirzījis mērķus. Šo visu ažiotāžu viena dzejoļa dēļ neizprotu," skaidroja deputāte. "Ušakova rīcību vispār grūti komentēt - kā departaments tagad pārbaudīs visus mācību materiālus?" neizpratni pauda B. Brigmane.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis komitejai paskaidroja, ka no domes vadības saņemts uzdevums līdz 15.oktobrim pārbaudīt Rīgas skolās izmantoto mācību materiālu atbilstību normatīviem un noteiktajiem standartiem. G. Helmanis atzina, ka pašreiz nav īsti skaidrs, kā tieši uzdevums tiks izpildīts, taču šodien departamenta pārstāvjiem paredzēta tikšanās, lai apspriestu, kā uzdoto izpildīt "ar prātīgu pieeju". "Apzināsim normatīvus un nāksim klajā ar uzdevuma izpildes plānu," sacīja G. Helmanis.

Pēc incidenta ar "skandalozo dzeju" Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs devis uzdevumu Izglītības, kultūras un sporta departamentam pārbaudīt, kādi mācību materiāli tiek izmantoti Rīgas skolās, vai tie atbilst normatīviem un to lietošana ir saskaņota ar Izglītības ministriju. N.Ušakovs arī nosūtījis vēstuli izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei, lūdzot "oficiālu Izglītības un zinātnes ministrijas viedokli, vai mācību procesā drīkst izmantot lamu vārdus".