PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

9460.jpeg
Foto: luckybusiness / 123RF
Valdība šodien atbalstīja grozījumus noteikumos par stipendijām, nosakot, ka vienreizējas stipendijas apmērs studējošajiem kļūs divreiz lielāks.

Bakalaura un maģistra studiju programmās vienreizējās stipendijas apmērs pieaugs no 99,60 līdz 199,20 eiro. Tas ir maksimālais pieļaujamais vienreizējās stipendijas apmērs, taču par konkrēto stipendijas apmēru lems pati augstskola. Stipendijas palielinātā apmērā sāks izmaksāt no 2016.gada 1.septembra.

Grozījumi noteikumos precizē kritērijus vienreizējās un paaugstinātās stipendijas piešķiršanai. Stipendija var tikt piešķirta par īpašiem sasniegumiem, lai veicinātu studentu sekmes, zinātnisko pētniecību, izaugsmi un piedalīšanos augstskolas sabiedriskajā dzīvē. Tā kalpos ne vien studentu motivēšanai, bet kā vienreizējs sociālais atbalsts veicinās arī augstākās izglītības pieejamību, informē ziņu aģentūra LETA.

Grozījumi precizē arī stipendiju piešķiršanas konkursa kārtību, nosakot, ka tas ir īstenojams konkrētā studiju programmā. Turpmāk, piešķirot stipendijas kādā studiju programmā, tās tiks sadalītas pa akadēmiskajiem gadiem proporcionāli valsts finansētajās studiju vietās studējošo skaitam katrā akadēmiskajā gadā.

Veikti arī citi grozījumi, kas ļaus augstskolām mērķtiecīgāk izlietot finansējumu tajās studiju programmās, kurās stipendiju fondā nepietiek līdzekļu stipendiju izmaksai. Ja, sadalot stipendijām piešķirto finansējumu pa akadēmiskajiem gadiem, izrādīsies, ka tas ir nepietiekams visam izmaksu periodam vai arī būs radies līdzekļu pārpalikums, kurš arī nav pietiekams, lai izmaksātu vēl vienu stipendiju pilnā apmērā, stipendiju varēs maksāt īsāku laiku vai arī tās vietā piešķirt vienu vai vairākas vienreizējās stipendijas.