PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9252.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Saeima beidzot sāk virzīt likumprojektu, lai ieviestu regulējumu, kā pašvaldībām nākamgad jāsedz privāto bērnudārzu izmaksas.

Vakar, 19. novembrī, Saeima konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēs uzdevumu Ministru kabinetam izstrādāt metodiku, kā pašvaldībām būs jāsedz izdevumi to bērnu vecākiem, kuru atvasēm nav atradusies vieta pašvaldības bērnudārzā un viņi ir spiesti apmeklēt privātu pirmsskolas izglītības iestādi.

Likuma grozījumus ir nepieciešams pieņemt ļoti strauji, jo ar gadu miju beidzas līdzšinējais regulējums, kas minēto bērnu vecākiem paredzēja kompensācijas gan no pašvaldības, gan valsts. Tagad valsts ir nolēmusi vairs nepiedalīties šīs pašvaldības funkcijas finansēšanā, taču jauna regulējuma un skaidrības par nākamo gadu vecākiem nav.

Jau pašlaik likumā ir daļēji paredzēts pašvaldības pienākums segt pirmsskolas izglītības programmas izmaksas bērniem privātajos bērnudārzos, bet ar grozījumiem to nostiprinās. Atšķirībā no iepriekš Saeimā virzītajiem līdzīgiem likuma grozījumiem, metodika neattieksies uz aukļu pakalpojumiem, kurus līdz šim bija iespējams apmaksāt ar valsts atbalstu.

Likumā paredzēts ierakstīt, ka Ministru kabinets nosaka metodiku, pēc kuras pašvaldības aprēķinās vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves sākšanai pašvaldības izglītības iestādēs. Normatīvajā aktā tiks saglabāts regulējums, ka MK nosaka kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei. Gan metodika, gan kārtība būs jāizstrādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Pašvaldības atbilstoši MK noteiktajai metodikai noteiks vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldības publiskos savās mājaslapās internetā, informē ziņu aģentūra LETA.

Pašvaldībai, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas, būs jāturpina tās segt privātajai izglītības iestādei, ja bērnam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā bērns ir reģistrēts uzņemšanai, bet bērna likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un turpina saņemt pakalpojumu privātajā izglītības iestādē.

Valdībai noteikumi par minēto metodiku un kārtību būs jāpieņem līdz 2016.gada 1.janvārim.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka izmaksu aprēķināšanā pašvaldībām patlaban nav vienotas pieejas un ar attiecīgu grozījumu pieņemšanu būtu iespējams valdības noteikumos noteikt pašvaldībām saistošu izmaksu aprēķināšanas kārtību.

Izmaiņu autori uzskata, ka grozījumiem būs pozitīva ietekme sabiedrībā, jo tiks dota iespēja bērnam turpināt pirmsskolas izglītību jau ierastā mācību vidē un kolektīvā, bet bērnu vecākiem - izvēlēties savam bērnam piemērotāko pirmsskolas izglītības iestādi, norāda likumprojekta autori.

Ņemot vērā, ka izmaksas katrā pašvaldībā būs atšķirīgas, pašlaik nav iespējams precīzi noteikt finansiālo ietekmi uz pašvaldību budžetiem, apgalvo iesniedzēji - Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Šo grozījumu virzība iepriekš konceptuāli tika atbalstīta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijā.