PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

pexels-photo-601170.jpeg
Foto: Pexels
Šodien visā Latvijā norisināsies praktiskās biznesa izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvija" organizētā ikgadējā karjeras izglītības programma "Ēnu diena".

Ēnu dienā skolēni visā Latvijā ēnos gan amatpersonas, gan dažādu nozaru un profesiju pārstāvjus, piedaloties viņu ikdienas gaitās.

Šogad organizatori īpaši vēlas izcelt profesiju iespējas "StartUp" uzņēmumos jeb jaunuzņēmumos. Organizācijā norādīja, ka jau tuvākajā nākotnē arvien vairāk cilvēku tiks nodarbināti kā ārštata darbinieki, pieaugs dzīves un darba līdzsvara nozīme, būs pieprasījums pēc jaunām zināšanām un prasmēm - radošuma, kritiskās domāšanas, uzņēmīguma un digitālajām prasmēm. Jau tagad šīs prasmes ir būtisks veiksmes priekšnosacījums, lai radītu vai darbotos jaunuzņēmumos, kas īsteno pasaulē konkurētspējīgas idejas.

Organizācijas vadītājs Jānis Krievāns uzsvēra, ka Ēnu diena ir lieliska iespēja ikvienam uzņēmumam vai organizācijai veidot uzņēmuma atpazīstamību un reputāciju nākotnes darbinieku vidū. Ņemot vērā šī gada Ēnu dienas tēmu, J.Krievāns īpaši aicina projektā piedalīties jaunuzņēmumus, pie sevis uzņemot ēnotājus, lai iedvesmotu jaunos censoņus, paplašinātu viņu redzesloku un mijiedarbojoties ar vēl jaunākas paaudzes prātiem un, iespējams, radītu jaunas idejas attīstībai.

Pagājušajā gadā Ēnu dienā piedalījās 1313 ēnu devēji, kuri kopumā piedāvāja 7861 vakanci, kas bija par 25% vairāk nekā 2016.gadā. Uz piedāvātajām vakancēm pretendēja 41 150 reģistrētu ēnotāju. Pērn pieprasītākās profesijas bija programmētājs (342 pieteikumi), ārsts (263), radio diktors (248), fotogrāfs (206), ārsta palīgs (185), fizioterapeits (184), ugunsdzēsējs (162), jurists (158), gaisa kuģa stjuarts (151), mākslinieks (151). Savukārt lielākie ēnu devēji iepriekšējā gadā bija Jelgavas pilsētas pašvaldība - 141 vakance, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests - 90 vakanču, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - 87 vakances un banka Citadele - 58 vakances, informē aģentūra LETA.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.