PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

7875.jpeg
Foto: yeko / 123RF
Juridisko fakultāšu studenti visbiežāk kopē likumus un tiesu praksi, savukārt medicīnas studenti – mājaslapu saturu par veselības tēmu. 

Pie šādiem secinājumiem nonākuši bezmaksas sistēmas cīņai ar plaģiātu Plag.lv izstrādātāji, informē ziņu aģentūra LETA.

Sistēmas veiktā detalizētā analīze liecina, ka topošie juristi visvairāk iecienījuši kopēt tiesu lēmumus un likumu tekstus, turklāt šie teksti viņu darbos aizņem nozīmīgu daļu. Tādu darbu zinātniskā vērtība, kuros lielākā daļa satura ir vienkārši kopēta no citiem avotiem, ir ļoti zema, uzsver sistēmas izstrādātāji, turpinot, ka topošie juristi izceļas ar lielu plaģiāta procentu, bet tieši viņiem labāk par citiem jāzina likumi, tostarp arī tie, kas attiecas uz autortiesībām.

Arī topošie mediķi "nemaz nekautrējas ņemt saturu no interneta mājaslapām par veselību", norāda Plag.lv veidotāji. Plaģiāts viņu darbos sastopams pilnībā nokopētu vai nedaudz pārrakstītu rakstu veidā par slimībām un to simptomiem.

"Šeit jāaktualizē jautājums par to, ka zinātniskie darbi nedrīkst būt vienkārši pārrakstītu enciklopēdiju un zinātnisko rakstu apkopojums, pat ja visi avoti ir norādīti, jo tiem vismaz ir jāsatur padziļināta personīgā analīze. Diemžēl diezgan bieži nākas saskarties ar darbiem, kuros vārds vārdā pārrakstīti citi avoti, bet autors pats savu analīzi neveic. Šādu darbu vērtība ir ļoti zema," stāsta Plag.lv sistēmas radītājs Arturs Vinckevičus.

Ekonomikas fakultāšu un menedžmenta studenti izvēlas vieglāko ceļu un visbiežāk nokopē jau gatavus darbus no interneta. Tiek praktizēta arī ziņu, disertāciju un universitāšu publikāciju kopēšana.