PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

boy-check-up-dental-care-52527.jpg
Foto: Pexels / Pexels
Veselības ministrija (VM) rīkos bezmaksas semināru pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem par bērnu mutes un zobu veselību.

VM pieejamā statistika liecina, ka tikai puse Latvijas skolēnu zobus tīra divas un vairāk reizes dienā. Katrs trešais skolēns vismaz reizi dienā ēd saldumus, savukārt saldinātos dzērienus reizi dienā lieto 6,4% Latvijas skolēnu. Neveselīgi ēšanas paradumi un nepietiekama mutes dobuma higiēna veicina dažādas mutes dobuma slimības, tostarp zobu kariesu un smaganu saslimšanas. Latvijā 12 gadus veciem bērniem patlaban ir vidēji trīs, četri bojāti, plombēti vai izrauti pastāvīgie zobi. Rietumeiropas valstīs šis skaitlis ir ap vienu vai pat mazāks, informē ziņu aģentūŗa LETA.

Šī iemesla dēļ VM sākusi Eiropas Savienības fondu projekta "Programmas pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem" īstenošanu, kurā piedāvā iespēju pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem visā Latvijā pieteikties bezmaksas semināriem.

Semināru mērķis ir sniegt pedagogiem zināšanas par bērnu mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem, skaidrot, kā pareizi tīrīt bērnu zobus un mutes dobumu, kā arī izglītot par metodēm, kas palīdzēs pedagogiem šo tēmu integrēt ikdienas darbā ar bērniem.

Pirmie semināri notiks jau šī gada 28.augustā Saldus novada pašvaldības Druvas vidusskolā un 30.augustā Madonas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē "Saulīte". Kopumā projektā plānots īstenot 12 seminārus dažādās vietās Latvijā. Semināri par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem notiks arī Ilūkstes, Balvu, Valmieras, Jēkabpils, Jelgavas, Kuldīgas, Kandavas, Ķeguma novados un Rīgā.

Pēc VM sniegtās informācijas, vienā seminārā varēs piedalīties 35 pedagogi. Semināra dalībnieku izvēlē priekšroka tiks dota to izglītības iestāžu pedagogiem, kas atrodas teritorijās ārpus pilsētām ar iedzīvotāju blīvumu zem 50 iedzīvotājiem uz kvadrātkilometru un tiem mācībspēkiem, kas strādā ar bērniem, kuriem ir redzes, dzirdes vai garīgās attīstības traucējumi, vai invaliditāte. Semināru norises vietās tiks nodrošināta vides pieejamība personām ar kustību traucējumiem.

Semināra ilgums ir sešas akadēmiskās stundas, un tas sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Seminārā lekcijas pasniegs vadošie speciālisti mutes veselības profilakses jomā Latvijā, tostarp Rīgas Stradiņu universitātes Zobu terapijas un mutes veselības katedras asociētās profesores Egita Senakola un Anda Brinkmane, kā arī sertificētas zobu higiēnistes Anda Mironova un Liene Mangale.

Kā skaidro Mironova, viena lieta ir iemācīties zobu kopšanas pamatprasmes, bet svarīgākais - uzraudzīt, kā bērns to dara un vai tas tiek darīts regulāri. "Tā ir vecāku, kā arī pedagogu atbildība, turklāt abām pusēm ir jāstrādā saskaņoti. Sevišķi tas attiecas uz pirmsskolas izglītības iestādēm, kur bērni pēc pusdienām tīra zobus," uzsver zobu higiēniste

Līdzīgi arī Senakola norāda, ka pirmsskolas un sākumskolas vecums ir laiks, no kura ļoti ir atkarīgs, kāda būs bērna mutes dobuma veselība un uztura paradumi nākotnē. Šajā vecuma posmā bērni ir atvērti mācīties un iegūt jaunu informāciju, tāpēc par zobu veselību ir jāstāsta gan mājās, gan mācību iestādē, uzskata profesore.

Semināra noslēgumā pedagogi saņems apliecību par pedagogu profesionālās kompetences pilnveides "A programma" apguvi, kā arī ieteikumu materiālu "Metodiskie ieteikumi pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem darbā ar bērniem par mutes dobuma un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem" par uztura ietekmi un bērnu mutes dobuma un zobu veselību. 

Lai pieteiktos nodarbībām, aicinām aizpildīt pieteikuma anketu.

 “Programma pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem un bērniem par mutes veselību un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem” tiek īstenota un finansēta Eiropas Sociālā fonda projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” (Id.Nr.9.2.4.1/16/I/001) ietvaros.