PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9741.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Aptuveni 30 miljonu eiro piešķiršanu nākamā gada budžetā augstākajai izglītība un zinātnei patlaban nevarot solīt.

Tā vakar, 7.aprīlī, notikušajā Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulcē sacīja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Jānis Vucāns, informē ziņu aģentūra LETA.

"Skaitļi, ko šodien minēja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, teikšu godīgi, Budžeta komisijā vēl nav apspriesti," sacīja politiķis.

Viņš norādīja, ka patlaban ir zināms par nepieciešamību nākamajā gadā pēc 27 miljoniem eiro pedagogu algu kāpināšanai. Vucāns sacīja, ka jautājumi, kas skar augstākajā izglītībā un zinātnē nodarbināto atalgojumu, nav mazāk svarīgi.

"Cik reāls ir tas 31 miljons - šodien man nav tādu pilnvaru jums to apsolīt," norādīja J.Vucāns. Viņš, uzsverot to, ka izprot situācijas nopietnību, apliecinājis gatavību darīt ļoti daudz, lai šis finansējums tiktu meklēts.

Tomēr viņš uzsvēra, ka tam ir nepieciešama arī pašu nozares pārstāvju palīdzība. "Ne es, ne ministrs paši nevaram ne atrast, ne radīt šos līdzekļus. Mēs varam tikai vairot pārliecību, ka tas ir ļoti izšķirīgi valsts turpmākajai pastāvēšanai," pauda deputāts.

Līdz ar to viņš aicināja nozares pārstāvjus arī aktīvi skaidrot finansējuma palielināšanas nepieciešamību, kā arī to, kāda atdeve iespējama no līdzekļu ieguldījuma.

E-klase jau informēja, ka nākamā gada valsts budžetā zinātnei un augstākajai izglītībai varētu prasīt vairāk nekā 30 miljonus eiro.