PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

8527.jpeg
Foto: senkaya / 123RF
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Zemgalē konstatējis neatbilstības 33 skolu ēdināšanas uzņēmumos. 

Lielākajā daļā gadījumu bijušas neatbilstības ēdienkartē, ziņu aģentūru LETA informēja PVD Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis.

Viņš skaidroja, ka PVD Dienvidzemgales pārvaldes teritorijā no 15.aprīļa līdz 15.maijam veiktas tematiskās pārbaudes 48 izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos, pastiprinātu uzmanību pievēršot uztura normu ievērošanas nodrošināšanai.

Kopumā neatbilstības konstatētas 33 uzņēmumos. No tiem 21 gadījumā konstatētas problēmas ar ēdienkarti - ēdienkarte nav saskaņota ar skolas vadību, nav novietota visiem redzamā, pieejamā vietā, konstatētas nepilnības apjoma un uzturvērtības norādēs, dažos gadījumos rakstītais neatbilst faktiski pasniegtajam ēdienam.

Savukārt 23 gadījumos neatbilstības konstatētas noteikto uztura normu nodrošināšanā. Visbiežāk nav bijis atbilstošs augļu un dārzeņu nodrošinājums, bijis nepietiekams piena produktu daudzums, nepietiekams vai pārāk liels kaloriju daudzums. Trīs gadījumos konstatēta Ministru kabineta (MK) noteikumos nepieļautu produktu izmantošana, bet 13 gadījumos konstatētas neatbilstības izmantotā sāls un cukura uzskaites nodrošināšanā.

J. Grosbārdis apstiprināja, ka pārkāpumi konstatēti atsevišķās skolās visā pārvaldes teritorijā - Bauskas novadā, Iecavas novadā, Rundāles novadā, Vecumnieku novadā, Dobeles novadā, Auces novadā, Tērvetes novadā, Jelgavas pilsētā, arī Jelgavas novadā un Ozolnieku novadā.

J. Grosbārdis gan nenosauca konkrētas skolas. To esot daudz, kā arī būtu nekorekti šo iemeslu dēļ izcelt konkrētu skolu, jo šādi pārkāpumi nav uzskatāmi par rupjiem vai kādus draudus radošiem un tie sastopami bieži. Attiecībā uz ēdināšanas uzņēmumiem viņš skaidroja, ka nepilnības gadoties gan tādās skolās, kur ēdināšanu nodrošina ārpakalpojuma uzņēmumi, gan tādās, kur ēdināšanu nodrošina pašvaldība.

Atsevišķas pašvaldības informējušas PVD par nodomu organizēt iepirkumus un ēdināšanu deleģēt uzņēmumiem.

Viņš nenosauca arī konkrētus uzņēmumus, jo nereti nepilnības nav uzņēmuma sistemātiska darbības problēma, bet konkrētu personu pieļautās kļūdas un citos šā uzņēmuma objektos var nebūt pārkāpumu.

"Jebkuru jaunu noteikumu ieviešana nav viegls process gan tiem, kam noteikumi jāizpilda - ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem -, gan mums, kam jānodrošina kontrole," skaidroja J. Grosbārdis.

Salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem, patlaban situācija ir uzlabojusies: "Mūsu uzraudzības teritorijā šajā gadā neesam konstatējuši tik rupjus pārkāpumus veselīga uztura prasību nodrošināšanā, kādi tie bija 2013.gadā, kad tika konstatēti krējuma un siera izstrādājumi krējuma un siera vietā, lēti gaļas produkti ar ļoti mazu gaļas saturu tajos, produkti, kas satur pārtikas piedevas, kas nav pieļaujamas produktos, un citi," skaidroja J. Grosbārdis.

E-klase jau informēja, ka PVD aprīlī veicis kārtējās pārbaudes skolu ēdināšanas uzņēmumos, 96 uzņēmumos no pārbaudītajiem 166 konstatējot dažādus pārkāpumus, tostarp uztura normu ievērošanā.