PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

9740.jpeg
Foto: andreypopov / 123RF
Nākamā gada valsts budžetā zinātnei un augstākajai izglītībai kopumā prasīs vairāk nekā 30 miljonus eiro.

Tā Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulcē sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, informē ziņu aģentūra LETA.

Uzrunājot pilnsapulces dalībniekus, K.Šadurskis pauda gandarījumu par zinātnieku devumu valsts pagātnē, tagadnē un nākotnē.

Stāstot, kādā veidā Izglītības un zinātnes ministrija varētu "mazāk kaitēt nozares darbam un pie laba gadījuma pat nedaudz palīdzēt", K.Šadurskis apliecināja, ka augstākā izglītība un zinātne ir nesaraujamas lietas, kas jāattīsta.

Ministrs, norādot uz pedagogu algu reformu, sacīja, ka viņu māc bažas par to, ka, "likvidējot vienu netaisnību un vienu svaru bumbu pie Latvijas attīstības vektora, mēs radām skarbu un smagu disproporciju".

K.Šadurskis skaidroja, ka, palielinot vispārējās un pirmsskolas izglītības pedagogu algas, zinātnē un augstākajā izglītībā nodarbināto algu starpība, salīdzinot ar atalgojumu vispārējā izglītībā, pieaugs.

"Mani māc bažas par naudas summu, kas jāiegulda augstākajā izglītībā, lai nerastos milzīga disproporcija starp augstāko izglītību un vispārējo izglītību. Mēs esam diezgan viegli krīzes laikā pārgājuši no koeficienta 1,8 uz 1,3. Mēs saprotam, ka patlaban ir nepietiekams finansējums," sacīja ministrs.

K.Šadurskis sacīja, ka valsts budžetā zinātnei un augstākajai izglītībai kopumā pietrūkst apmēram 100 miljonu eiro.

"Es neticu, ka bez naudas panāksim citu valstu līmeni, kas iegulda līdzekļus attīstībā," pauda politiķis.

Viņš uzsvēra, ka viņa uzdevums ir panākt finansējuma pieaugumu nozarei, turklāt līdzekļus prasot nevis jaunās politikas iniciatīvās, bet budžeta bāzē.

Līdz ar to nākamā gada budžetā augstākajai izglītībai tiks prasīts aptuveni 21 miljons eiro, bet zinātnei - aptuveni 10 miljoni eiro.

K.Šadurskis ir pārliecināts, ka "diskusijas būs karstas, jo naudu vajag visiem".

"Varbūt esmu naivs, bet esmu noticējis, ka šī valdība ir tā, kurai izglītība un zinātne ir prioritāte," pauda ministrs.