PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2025. gada 08. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

6366.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Aptuveni 250 miljoni sterliņu mārciņu jeb 308 miljoni eiro - tik maksā pārtikas produkti, kas ik gadu nonāk atkritumu tvertnēs Lielbritānijas skolās un koledžās, vēsta laikraksts The Guardian.

Aplēses liecina, ka, izvairoties no šiem finansiālajiem zaudējumiem, būtu iespējams katras skolā pagatavotās maltītes cenu samazināt par 22 pensiem jeb 27 eiro centiem. Atsevišķas skolas jau sākušas rīkoties, lai samazinātu atkritumos nokļuvušās pārtikas apjomus.

Kā paraugu, no kura būtu ieteicams ņemt piemēru visām valsts mācību iestādēm, The Guardian min Didkotas pilsētas meiteņu skolu Oksfordšīrā, kur divu gadu laikā izniekotās pārtikas daudzumu izdevies samazināt par 75%. Deivids Līks (David Leake), kurš atbild par ēdināšanu skolā, skaidro, ka pats galvenais ir pareizi sastādīt ēdienkarti. Viņš atzīst, ka skolēnu gaumes atšķiras, brīžiem rodas situācijas, kad ēdiens, kas vienu dienu bērniem garšojis, citā dienā viņiem vairs neiet pie sirds, taču zināmas likumsakarības iespējams atrast. Tādēļ pats galvenais ir stingra uzskaite un sekošana līdzi situācijai, lai saprastu, ko skolēni vēlas, bet ko ne.

D. Līks uzsver, ka ļoti liela nozīme ir ēdiena kvalitātei, tādēļ viņš skolas vajadzībām dārzeņus iepērk no vietējiem fermeriem, bet mērcēm izvēlas labāku malto gaļu. Pēc speciālista domām, ekonomija šajā jomā nav lietderīga, jo no lētākiem produktiem iznāk negaršīgākas maltītes. Ne mazāk svarīgi ir nodrošināt to, lai virtuves jauda būtu atbilstoša pieprasījumam. Proti, D. Līks ir pārliecināts, ka jācenšas maltītes gatavot vien tad, kad ir skaidrs, cik to vajadzēs, nevis savlaicīgi jānodrošinās, piemēram, ar omletes rezervēm. "Visa rezultātā atkritumos izmestās pārtikas daudzums skolā dramatiski samazinājies. Kādreiz pēc 500 bērnu pabarošanas atkritumos nonāca 8 līdz 12 kilogramu pārtikas dienā, bet tagad - tikai 2 kilogrami," raksta The Guardian.

Laikraksts norāda, ka samērā lielu efektu var dot arī citi pasākumi. Piemēram, Loboro vidusskolas skolēnu ekoloģiskā komiteja sapratusi, ka sākumā skolēni jāiepazīstina ar problēmas mērogiem. Tādēļ aktīvisti uzsākuši kampaņu - ik nedēļu tiek aprēķināts atkritumos izmestās pārtikas daudzums un pirms iknedēļas sapulces skolas vestibilā novietoti ar papīru pildīti melnie atkritumu maisi, kuru apjoms atbilst izniekotā ēdiena apjomam. "Skolēni bija šokēti, kad viņiem tik uzskatāmā veidā parādīja, cik daudz ēdiena izmet ārā," sacījusi Keta Snellinga (Kath Snelling), kura vada ekoloģisko komiteju. Kopš tā laika paši skolas audzēkņi aktīvi iesaistījušies ēdienkartes apspriešanā un izmesto pārtikas daudzumu izdevies samazināt.