PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

IMG_1107.JPG
Foto: Publicitātes foto
22.martā uz lielajiem ekrāniem nonāca kino klasiķa Ivara Selecka dokumentālā filma “Turpinājums”, kas ir pirmā daļa no ieplānotā ilgtermiņa kino vērojuma cikla par pieciem varoņiem - Latvijā dzimušiem bērniem. Lūk, 10 interesanti fakti par filmas ideju, filmēšanas procesu, pašu režisoru un dokumentālās filmas dalībniekiem:

Liela atsaucība pēc filmas galveno varoņu lomām.

Lai atrastu piecus filmas varoņus, ažiotāža bija iespaidīga. Tika aptaujāti 230 bērni no 40 bērnudārziem un 15 novadiem. Atlasei tika piesaistīta sociālantropoloģe, varoņu izpētes vadītāja Dace Dzenovska, kas uzklausīja katra bērna stāstu un ieteica filmas varoņu profilus.

95 minūtes filmas ir vairāk kā 500 stundu darbs.

Lai gan filma ir vien 95 minūtes gara, katrs tās dalībnieks tika filmēts vairāk kā 100 stundas. Tika filmētas gan bērnu pārdomas, sapņi par nākotni, tika atspoguļotas pirmās skolas dienas sajūtas un attiecības ģimenē. Katram skatītājam būs iespēja ieklausīties, kas notiek bērna prātā, kad no nebēdnīgā bērna tas uzsāk nopietnus pirmos skolas gadus.

Filma “Turpinājums” tika veidota 2 gadus.

Filmēšana pie bērniem un viņu ģimenēm norisinājās kopumā 70 dienas

Filmēšanas laikā nobraukti gandrīz 16 000 km

Katrs no filmas varoņiem dzīvo savā Latvijas novadā. Anastasija dzīvo Latgales pagastā Stoļerovā, Anete ar vecmāmiņu dzīvo Vecpiebalgā, Gļebs un Zane dzīvo Rīgā, bet Kārlis dzīvo Madonas pagastā, Kusā. Lai apciemotu visus varoņus, nobraukti gandrīz 16 000 km, tādēļ filmas operatoriem un producentiem tas bijis lielisks iemesls apceļot visu Latviju.

Par filmēšanu jāmaksā!

…bet ar darbu! Piemēram, filmējot Anastastiju Stoļerovā, filmēšanas grupai bija iespēja izjust, kā ir dzīvot laukos. Anastasijas mamma lūgusi uzrakt veselu kartupeļu lauku, ko komanda arī prasmīgi paveikusi.

Perfekcionists Seleckis.

Režisors Ivars Seleckis ir talantīgs sava amata pratējs un ļoti lielu uzmanību pievērš detaļām un tam, kā tas tiek pasniegts. I.Seleckis vēlējās, lai filmā tiktu iekļauti migrējošie putni tieši kāsī. Lai noķertu tieši šādu režisora vēlmi, kadri ar dzērvēm tika filmēti 4 reizes.

“Turpinājums” ir Ivara Selecka 32.filma

Šī ir Latvijas dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka 32. režisētā filma, tomēr tā ir pirmā filma, ko režisors veidojis par bērniem. Liela daļa no Ivara Selecka veidotajām filmām pieskaitāma Latvijas kinovēstures zelta fondam, viņa filma Šķērsiela (1988) saņēmusi trīs prestižākās dokumentālā kino balvas pasaulē, bet I.Seleckis turpina filmēt arī 80 gadu vecumā, lai gan tieši jubilejas gadā jau saņēmis Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Filmas veidošanā iesaistīti 42 cilvēki

Lai nofilmētu katra bērna ikdienu gan skolā, gan mājās, galvenā operatora Valda Celmiņa virsvadībā darbojās vēl papildus 9 operatori. Gan 1. septembrī, gan liecību izsniegšanas pasākumos mācību gada noslēgumā, kas notiek paralēli visās skolās, katru varoni filmēja cits operators.

Ivars Seleckis – vecākais kinorežisors Latvijā

83 gadu vecumā Ivars Seleckis ir vecākais Latvijā strādājošais kinorežisors. Viņš ir viens no Latvijas dokumentālā kino klasiķiem, leģendārās Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas pamatlicējiem. Ieguvis pārtikas tehnologa izglītību, taču jau 1958. gadā sācis strādāt Rīgas kinostudijā par operatora asistentu un 1966. gadā ieguvis kinooperatora izglītību Maskavas kinoinstitūtā, bet 1968. gadā debitējis kā dokumentālā kino režisors.

Filmēšanas laikā apskatīti 30 Latvijas kalni

Lai uzfilmētu skaistos dabas skatus, filmēšanas komanda apbraukāja ap 30 kalnus visā Latvijā, to vidū Gaiziņkalnu, Brežģa kalnu, Klēts kalnu, Zaļo kalnu, Bākūzi, Elkas kalnu. Vestienas novadā vien komanda apskatīja vismaz 20 kalnus. Lai gan Latvija tiek uzskatīta par visai līdzenu valsti, tomēr filmēšanas grupa pierāda, ka pakalnu Latvijā ir ievērojamā skaitā.