PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

29 humanitāro un mākslas zinātņu izcilnieki piedalīsies izglītojošā “(IZ)aicinājumā”
29 humanitāro un mākslas zinātņu izcilnieki piedalīsies izglītojošā “(IZ)aicinājumā”
Foto: Valsts izglītības satura centrs
No 31. jūlija līdz 7. augustam Cīravā jau trešo reizi norisināsies talantīgo skolēnu diennakts nometne “(IZ)aicinājums”, kurā tiksies 29 humanitārajās un mākslas zinātnēs augstākos panākumus guvušie skolēni. Nometnē paredzētas tikšanās ar Latvijā populāriem literatūras, mākslas, kino, teātra un mediju vides pārstāvjiem, radošās darbnīcas, teksta radīšana un analīze, ekskursija pa Kurzemes ievērojamāko literātu un mākslinieku muzejiem, kā arī radošas un izglītojošas aktivitātes.

Lai gan pamatstruktūra ir līdzīga, nometnes programma katru gadu atšķiras. Programma ir salīdzinoši intensīva un šogad dalībnieki tiksies lielākoties ar Kurzemes autoriem. Vizuālās mākslas aspektu aktualizēs mākslinieki Rebeka Lukošus un Jurijs Tatarkins, bet ieskatu bērnu raidījumu scenāriju pasaulē sniegs "Tutas lietu" scenāriste Inga Miltiņa. Nometnē viesosies prozaiķe Jana Egle, par radošo rakstīšanu runās Liepājas Universitātes pasniedzēja Linda Zulmane. Dzejniece, prozaiķe un māksliniece Andra Manfelde tiksies ar jauniešiem 3. augustā.

Dzejnieks Kārlis Vērdiņš un literatūras pētnieks Jānis Ozoliņš aktualizēs būtiskākās tendences jaunākajā latviešu literatūrā, bet dzejnieks un prozaiķis Andris Akmentiņš runās par Jāņa Ezeriņa personību un tiem aspektiem, kas ir būtiski, rakstot romānu par izcilu rakstnieku. Vēl Andrigas Lozdas vadībā jaunieši katru dienu nodarbosies ar skatuves kustību un literāra teksta iestudēšanas atsevišķiem aspektiem.

“Nometne "(Iz)aicinājums" gan man, gan visai komandai ir viens no centrālajiem vasaras notikumiem. Plaši medijos runā par milzīgu eksakto nozaru nozīmi, reizēm nepelnīti kā sekundāras novārtā atstājot humanitārās zinātnes un mākslas. Latviešu valodas olimpiādes un dažādu radošu konkursu uzvarētājiem secen iet iespēja apliecināt savas zināšanas, piemēram, pasaules līmeņa sacensībās. Šī nometne ir tieši fokusēta uz to, lai interese par humanitāro jomu, īpaši latviešu literatūru kļūtu vēl dziļāka. Šogad pēc absolūti nebaudāmā mācību gada mājās tikšanās ar saviem gara līdziniekiem ir vitāli svarīga, lai dzīve atkal šķistu ne tikai normāla, bet arī aizraujoša,” norāda nometnes “(IZ)aicinājums” zinātniskā vadītāja Iveta Ratinīka

Diennakts nometnē šogad piedalīsies 2020./2021. mācību gada 29 humanitārajās un mākslas zinātnēs augstākos panākumus guvušie skolēni. No izglītības iestādēm pārstāvētākā nometnē būs Āgenskalna Valsts ģimnāzija ar 11 skolēniem. Nometnē piedalīsies četri skolēni no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, trīs skolēni no Rīgas Franču liceja, divi no Valmieras Viestura vidusskolas, bet pa vienam no Rēzeknes 5. vidusskolas, Tālmācības vidusskolas "Rīgas Komercskola", Cēsu Valsts ģimnāzijas, Rīgas Angļu ģimnāzijas, Ogres 1. vidusskolas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Rīgas Teikas vidusskolas un Rīgas 64. vidusskolas.

Skolēnu dalība nometnē "(Iz)aicinājums" ir balva par izciliem mācību sasniegumiem 2020./2021. mācību gadā un izvirzītie skolēni tajā piedalās bez maksas. Latvijas skolēnu dalība nometnē īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” ietvaros, projekta numurs 8.3.2.1/16/I/002.