PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Aicina skolās atzīmēt Dauna sindroma dienu
Aicina skolās atzīmēt Dauna sindroma dienu
Foto: Guna Rubule
21. martā pasaulē atzīmēs Dauna sindroma dienu. Šogad biedrība “Dauna sindroms Latvija” izstrādājusi jaunus materiālus klases stundai 1.–4. klašu skolēniem, lai veicinātu diskusiju par kopīgo un atšķirīgo, izstumšanu un pieņemšanu. Tāpat biedrība aicina skolēnus Dauna sindroma dienā vilkt nesaderīgas zeķes.

Dauna sindroma diena iekrīt īsi pēc skolēnu brīvlaika, tāpēc “Dauna sindroms Latvija” publicējuši materiālus jau tagad, dodot iespēju laikus pārrunāt, kā mēs cits no cita atšķiramies un kas mums visiem ir kopīgs. Šādas sarunas skolēnu vidū ir īpaši svarīgas, jo šajā vecumposmā veidojas ne tikai personības, bet arī izpratne par apkārtējo pasauli. Jo vairāk mēs runāsim par dažādo, jo pieņemošāki būs jaunieši.

“Mēs nevaram gaidīt, ka sabiedrība pēkšņi kļūs pieņemoša, ja aktīvi neiesaistāmies tās veidošanā. Ar šo pārliecību turpinām pagājušā gadā aizsākto ideju un piedāvājam stundas plānu, darba lapas un prezentāciju, lai pedagogs varētu klases stundā veidot diskusiju par tēmām, no kurām citādi, iespējams, izvairītos,” teic biedrības “Dauna sindroms Latvija” valdes locekle Velga Polinska. Pagājušā gadā biedrība piedāvāja materiālus vecākajām klasēm, taču šogad sadarbībā ar pedagoģēm Anniju Sprīvuli un Aneti Bitenieci izstrādāti jauni materiāli 1.–4. klasēm.

Materiāli 1.–4. klasēm pieejami šeit.

Materiāli 5.–12. klasēm pieejami šeit.

“Ir svarīgi, lai par neērtiem jautājumiem mēs varētu runāt ar vieglumu. Tālab aicinām skolēnus 21. martā vilkt atšķirīgas zeķes – tas ir vienkāršs veids, kā paust savu atbalstu ikvienai ģimenei, kurā dzīvo cilvēks ar Dauna sindromu,” norāda Velga Polinska.

Šī gada Dauna sindroma dienu atbalsta arī kinoteātris “Cinamon Latvija”. Tas nozīmē, ka no visām klasēm, kuras 21. martā platformās Facebook vai Twitter publicēs klases fotogrāfiju, parādot nesaderīgās zeķes, pēc nejaušības principa tiks izlozēta viena klase, kura 2023. gada 3. aprīlī plkst. 11.00 varēs doties uz filmu “Brīnumainā Morisa dēkas”. Publicētajām fotogrāfijām jāpievieno tēmturi #Daunasindromadiena #DaunasindromsLatvija #esiinformēts

2012. gada 21. martā saskaņā ar ANO Ģenerālās asamblejas lēmumu A/RES/66/149 pirmo reizi tika atzīmēta Pasaules Dauna sindroma diena, tādējādi apliecinot, ka Dauna sindroms eksistē visā pasaulē, atzīstot, ka pienācīga veselības aprūpe un iekļaujoša vide ir katra cilvēka pamattiesības, un aicinot ikvienu ANO dalībvalsti veicināt sabiedrības informētību. Latvijā dzīvo gandrīz 1300 cilvēki ar Dauna sindromu.

Ja nepieciešams atbalsts, papildu informācija vai ir kādi jautājumi, aicinām rakstīt biedrībai: [email protected] vai [email protected]