PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Aizvadām pirmo attālināto mācību dienu
Aizvadām pirmo attālināto mācību dienu
Foto: pexels
Šodien aizvadām pirmo attālinātā mācību procesa dienu, kuras laikā E-klases sistēmai vienlaicīgi pieslēdzās neskaitāmas reizes lielāks lietotāju skaits, nekā laikā, kad mācības skolās tiek organizētas klātienē, turklāt būtiski mainījās sistēmas lietošanas paradumi.

Aizvadītajās nedēļās E-klase veica intensīvus sagatavošanās darbus, lai informācijas apmaiņas sistēmu pielāgotu situācijai, kurā tai jākļūst par tiešsaistes mācību vietni. Sagatavošanās darbu ietvaros desmitkārtīgi palielinājām sistēmas jaudu.

“Paldies E-klases lietotājiem par sapratni un izturību pirmajā attālinātā mācību dienā! Iepriekš E-klasi bijām raduši izmantot kā elektronisko dienasgrāmatu, kurā bija apskatāmas atzīmes, mājas darbi, kā arī notika salīdzinoši neliela informācijas apmaiņa. Šodien bija pirmā reize, kad šīs sistēma tika izmantota kā valsts mēroga tālmācības rīks. Mainoties sistēmas lietojamībai visā valstī vienlaicīgi pie tik liela lietotāju skaita ir faktori, kurus nav iespējams prognozēt. Piemēram, dokumentu lejuplāde un augšuplāde palielinājās vairāk kā simts reizes. Esam veikuši pirmos uzlabojumus dokumentus apstrādes apakšsistēmai un tie turpināsies arī šonakt. Ticam, ka rītdien darbs noritēs daudz raitāk,” informē E-klases vadītājs Jānis Kaģis.

Situācija, kad sistēmai vienlaicīgi pieslēdzas liels skaits lietotāju, E-klasei nav jaunums un tāda ik gadu novērojama gan mācību gada sākumā, gan noslēgumā. Vienlaikus jāatzīmē, ka neviens no sistēmu uzturētājiem nevar paredzēt tieši cik liels lietotāju skaits vienlaicīgi veiks pieslēgšanos un kādas darbības veiks attiecīgajā sistēmā, jo tālmācības process vienlaicīgi visā valstī līdz šim nav realizēts.

“Dienas laikā E-klasei pieslēdzās ap 400 tūkstošiem lietotāji, kas ir neskaitāmas reizes vairāk, nekā parasti šajā laika posmā. Turklāt šie lietotāji nevis vienkārši pieslēdzās sistēmai, bet arī veica daudz vairāk dažādu darbību, kā parasti. Lai arī brīžiem sistēma darbojās lēnāk, brīžiem ātrāk, tās darbība bija nepārtraukta,” stāsta J.Kaģis.

E-klases vadītājs aicina pedagogus darba organizācijai izmantot E-klases dienasgrāmatas iespējas un attālinātajam mācību procesam piemērotās platformas, piemēram, uzdevumi.lv un soma.lv, tādejādi izvairoties no darba uzdevumu došanas E-klases pastā. Šādi ne vien skolotajam būs ērtāk nodot uzdevumus skolēniem, bet arī nenāksies pārskatīt skolēnu atbildes pastā, kas atsevišķu priekšmetu skolotājiem var sasniegt pat trīsciparu skaitli.

Situācija, kad visā Latvijā vienlaicīgi tiek uzsāktas mācības attālināti, ir unikāla. Tas ir izaicinājums visām iesaistītajām pusēm. Tā liek mūs izkāpt no komforta zonas un māca mums daudz jauna, mūsdienīga un inovatīva. E-klase ir pārliecināta, ka kopā mums izdosies veiksmīgi apgūt attālināto mācību procesu un iegūtās zināšanas noderēs arī tad, kad ārkārtas situācija būs garām!