PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

backpacks-college-college-students-1454360.jpg
Foto: Pexels
Albānijā tūkstošiem studentu jau ceturto dienu pēc kārtas demonstrācijās pieprasa samazināt mācību maksu universitātēs, palielināt izglītības budžetu un uzlabot studējošo dzīves apstākļus.

Šodien vislielākā demonstrācija notika galvaspilsētā Tirānā, bet mazākas protesta akcijas norisinājās arī Korčā, Eļbasani un Duresi.

Mācību maksa Albānijas valsts augstskolās variē no 160 eiro līdz 2560 eiro gadā, bet vidējā mēnešalga valstī ir aptuveni 350 eiro.

Studentu neapmierinātība ar situāciju pārauga protestos pēc valdības lēmuma par papildu maksas piemērošanu studentiem, kuri vēlas kārtot eksāmenus atkārtoti, informē aģentūra LETA.

Pēc protestiem vairāku dienu garumā valdība paziņoja, ka papildu maksa par eksāmenu atkārtotu kārtošanu tiks atcelta. Taču tas nav spējis nomierināt protestētājus.

"Mēs esam Albānijas nākotne, varasiestādēm ir mūsos jāklausās, mēs vēlamies, lai mācību maksa tiek samazināta," norādīja viens no studentiem, ka šodien protestēja pie Izglītības ministrijas Tirānā.

Albānijas premjerministrs Edi Rama iepriekš šonedēļ sadusmoja studentus, sociālajā tīklā "Facebook" ierakstot, ka nodokļu maksātāji sedz rēķinu par studentiem, kas nenokārto eksāmenus pirmajā reizē.

Taču ceturtdien premjers centās pievērst uzmanību investīcijām izglītībā, publicējot video par 18,8 miljonu eiro projektu universitātes pilsētiņas izveidošanai. Plānots, ka projektu daļēji finansēs Vācija.

"Tas ir projekts, kas kļūs par realitāti," uzsvēra premjers.