PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Alojes rapsodija
Alojes rapsodija
Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) Salaspilī, Miera ielā 1, sācies Dienvidāfrikas ziedēšanas trakums – ziedus raisa dažādu sugu alojes. NBD kolekcijā to ir ap 40, un uzmanīgu vērotāju tās patiešām spēj pārsteigt ar individuālām, tikai konkrētam augam piemītošām “rakstura īpašībām”.

No 17. februāra, līdz pat mēneša izskaņai, katru nedēļas nogali no plkst. 16.00 līdz 20.00, apmeklētājiem šos brīnumainos augus būs iespēja izzināt bezmaksas ekskursijās un “Alojes atklājumu stūrītī”. Tāpat, turpinot pagājušā gadā iesāktās “Tropu naktis”, apmeklētāji aicināti doties pastaigā pa izgaismotu Oranžēriju, kur brīnumainās krāsās pavērsies Siltā subtropu zāle, Vēsā subtropu zāle un Tropu zāle.

Līdzdarboties izzinošajā “Alojes atklājumu stūrītī” apmeklētāji aicināti 18. un 25.februārī no plkst. 17.00 līdz 19.00, bet publiskās, atvērtās ekskursijas norisināsies 17., 19., 24 un 26. februārī ar sākuma laiku plkst. 16.00. Ekskursijām iepriekš nav jāpiesakās un tās iekļautas ieejas biļetes cenā.

Vairāk informācija par pasākumu ŠEIT.

DSC_0727.JPG

NBD kolekcijā ir ap 40 aloju sugu. Aloje, tautā pazīstama arī kā alveja, alavija, simtgadis un pat vienkārši logu puķe, ir ļoti savdabīgs tuksneša vai pustuksneša augs, kam patīk augt sausās, karstās vietās. Augot šādos ekstremālos apstākļos, alojē veidojas daudz specifisku ķīmisko savienojumu, kas padara to īpašu un ļauj šo augu izmantot gan medicīnā, gan skaistumkopšanā. Mājas aptieciņā aloje ir superaugs. Tās dziedējošā daļa ir mīksta, caurspīdīga želeja, kuru var izspiest vai nokasīt no lapas iekšējās daļas. Tā palīdz dažādu ādas vai gļotādas bojājumu reizēs, dziedē brūces un mazina sāpes.

Aloiampelos ciliaris Skropstainā alojampela (18).jpg

NBD, kura platība ir 129 ha, atrodas viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā, kas apvieno vienuviet vairāk nekā 13 000 augu dažādību. Rūpēs par reto augu saglabāšanu un cilvēku izglītošanu NBD kolekcijās sakopoti augi no visiem pasaules kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par dabas aizsardzības nozīmīgumu un nodotu gadu gaitā uzkrātās botānikas zināšanas nākamajām paaudzēm, pašlaik dārza teritorijā top Vides izglītības un informācijas centrs “Botania.”

Aloiampelos ciliaris Skropstainā alojampela (4).jpg

Reklāmraksts