PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

10081.jpeg
Foto: inspirestock / 123RF
Imanta Ziedoņa fonda dibinātāju un vizionāru sanāksmē noskaidroti apbalvojuma „Laiks Ziedonim 2016” nominanti kategorijā par dzīvi literatūrā „Bize”. 

Uz laureāta titulu pretendē septiņas latviešu valodas un literatūras skolotājas no dažādiem Latvijas novadiem: Māra Dzērve, Daina Štokmane un Daiga Zirnīte no Rīgas, Vija Cerusa no Bauskas, Dace Kronīte no Neretas, Zinta Saulīte no Madlienas un Veronika Dundure no Nautrēniem. Laureāte tiks paziņota cildināšanas ceremonijā 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

Apbalvojums nominācijā par dzīvi literatūrā „Bize” tiks pasniegts literatūras skolotājai, kura  sasniegusi izcilību savā darbā, ar degsmi mācot mīlēt un saprast literatūru, iedvesmojot jauniešus lasīt grāmatas. Šī gada žūrijas vadītāja, Rīgas Juglas vidusskolas direktore, literatūras skolotāja Aija Melle darbojas komandā ar kompetentiem vizionāriem - dzejnieci Māru Zālīti, žurnālistiem Līgu Blauu un Aivaru Berķi, literatūrkritiķi Ievu Kolmani, fonda „Viegli” dibinātāju Žaneti Grendi un rakstnieci Inesi Zanderi, kura ir apbalvojuma „Laiks Ziedonim” 2015. gada laureāte.

Šogad apbalvojumam “Laiks Ziedonim” tika saņemti vairāk nekā 170 pieteikumi, no tiem nominācijā Dzīve literatūrā pieteikti 40 skolotāji (daži pat vairākas reizes). Vizionāri rūpīgi vērtēja pieteikumus, kuru autori bija skolotāju esošie un bijušie audzēkņi, un tikās ar finālistēm klātienē, iedziļinoties viņu darbā.

Nominācijas „Bize” vizionāre Inese Zandere: „Mums ir bijusi iespēja iepazīties ar lieliskām skolotājām. Katrai piemīt sūtības apzināšanās savā īpašā aspektā. Viena dedzīgi kopj latviešu kultūras darbinieku piemiņu, cita iedibina latgaliešu literatūras un kultūrvēstures mācīšanas metodes. Viena prot Blaumaņa darbus un dzīvi sasaistīt ar mūsdienām, otra iedvesmo ar savu stāju un kultūras entuziasta dzīvesveidu, trešā jau skolā iemāca pētniecisko darbu veikt augstskolas līmenī, ceturtā dzeju pasniedz tik emocionāli un personiski, ka jaunieši gatavi viņai to lasīt tumsā meža malā vai, gaismai austot, uz pilsētas galvenās ielas. Satikām arī skolotāju, kura prot atklāt literatūru kā sarežģītu sistēmu plašā mūsdienu kultūras kontekstā, kopj diskusijas prasmi un radošu drosmi.”

Māra Dzērve – bijusī Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas literatūras skolotāja, arī Imanta Ziedoņa dižkoku atbrīvotāju grupas dalībniece. Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā kā latviešu valodas un literatūras skolotāja nostrādājusi 44 gadus, bet pašlaik brīvprātīgi palīdz skolēniem nostiprināt latviešu valodas zināšanas pirms eksāmeniem.

Daina Štokmane – Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas literatūras skolotāja, kuru skolēni raksturo kā īstenu latvieti, kas spēj iedvest dzimtenes mīlestību: “Viņa ir kā īsta latvju daina – šķietami vienkārša, neuzbāzīga, bet saturiski ļoti piepildīta. Viņa mīl savu valsti un tautu, un to pierāda arī darbos – kopjot mūsu senču tradīcijas un mācot arī citus rūpēties par tām.”

Vija Cerusa – Bauskas Valsts ģimnāzijas literatūras skolotāja, kura daudzus gadus vada metodisko darbu un labprāt iesaistās starptautiskos projektos. Skolēni viņu raksturo kā pedagogu ar stingru stāju un degsmi, kura vienmēr tiecas uz izcilību un motivē jauniešus doties līdzi: “Pateicoties skolotājai Vijai, skolēni ne tikai iemīlējuši dzeju, bet paši kļuvuši par aktieriem, pasākumu vadītājiem un organizatoriem, gūstot neatsveramu pieredzi tālākajai dzīvei”.

Dace Kronīte – Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas literatūras skolotāja, kura ar savu vērtību izpratni, novada mīlestību un radošo izdomu spēj iedvesmot jauniešus. Dace ir liels atbalsts skolēniem, gatavojoties mācību olimpiādēm un veicot zinātniski pētnieciskos darbus. Viņa aizrautīgi apgūst jaunas metodes un radoši tās izmanto savās stundās. 

Daiga Zirnīte – Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas literatūras skolotāja, kura ļauj sajust literatūras būtību, nevis skolas vidi - tā vietā, lai mācītos, ko pateikt, skolēni mācās lasīt sev un sarunāties cits ar citu. Daigas skolēni uzskata, ka skolotājas meistarība ir tik spēcīga, ka viņas priekšā kategoriskums kļūst absurds.

Zinta Saulīte – Madlienas vidusskolas literatūras skolotāja, vienlaikus arī Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja „Braki” vadītāja un vairāku grāmatu autore, kas jau 12 gadus uztur Blaumanim veltītu Latvijas mēroga skolēnu radošo darbu konkursu. Zintas bijušie skolēni viņu raksturo ar Imanta Ziedoņa vārdiem: „Dzīvi jāņem smejot. Tik, cik tā iemirdzas. Kā garāmejot...”. Skolēni uzskata, ka no skolotājas strāvo inteliģence, miers un „mūsdienu zelts” – cilvēcīgums.

Veronika Dundure – Nautrēnu vidusskolas literatūras skolotāja, kura vada arī Latgaliešu valodas un literatūras skolotāju asociāciju un pulcē šā darba entuziastus vasaras nometnēs. V.Dundure iestājusies par novadu mācības ieviešanu visās Latvijas skolās. Skolotāju Veroniku viņas bijušie skolēni raksturo latgaliešu dižgara Andriva Jūrdža vārdiem: „Skudra, koč moza, bet kolnus rauš. Vysu gryutoikais dorbs palīk par vīglu, jo tū ar prīcu un patikšonu dareisi.”

 „Stāja, uzskatu noteiktība un radoša veiksme piemīt visām “Bizes” nominantēm. Žūriju gaida grūta izšķiršanās, kurā noteicošā būs izcilība un savpatība, personības spēja mūsu laiku radoši apjēgt un vest uz priekšu, izvirzīt nākotnē vērstus ideālus,” turpina Inese Zandere.

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” apbalvojumu „Laiks Ziedonim” iedibinājis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti.

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās. Laureātus atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3 000 eiro apmērā.