PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

10237.jpeg
Foto: goodluz / 123RF
Valsts izglītības satura centrs (VISC) izskata iespēju vidusskolas pēdējā klasē ļaut jauniešiem izvēlēties tikai atsevišķu mācību priekšmetu padziļinātu apguvi.

Kā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā sacīja VISC vadītājs Guntars Catlaks, viņaprāt, pastāv vairāki apsvērumi, kāpēc būtu nepieciešams mainīt esošo eksaminācijas kārtību.

G.Catlaks uzsvēra, ka patlaban ir noteikts pārlieku plašs pārbaudījumu spektrs vidusskolēniem. Līdz ar to VISC izskata iespēju ieviest modeli, kas paredz, ka vidusskolas pēdējā mācību gadā varētu likt skolēnam izvēlēties četrus līdz piecus mācību priekšmetus, kurus apgūt padziļināti, atbrīvojoties no citu mācību priekšmetu sloga.

Šādu kārtība būtu lietderīga, apzinoties, ka vidusskolas posms skolēniem galvenokārt kalpo par sagatavošanos augstskolai, skaidroja G.Catlaks.

VISC vadītājs gan norādīja, ka tas nenozīmētu atteikšanos no vispārējās kārtības un nepieciešamības pārbaudīt kopējās skolēna kompetences. Iespējams, jaunajā modelī vispārējos pārbaudījumus varētu kārtot, noslēdzot mācību priekšmetu apguvi pirms padziļināto mācību priekšmetu izvēles.

Ņemot vērā VISC darbu pie jauna, kompetencēs balstīta mācību satura, tiekot strādāts arī pie uzlabotas eksaminācijas sistēmas. G.Catlaks sacīja, ka jauna eksaminācijas sistēma varētu tikt izstrādāta līdz 2020.gadam.