PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

6269.jpeg
Foto: doctorkan / 123RF
Sāks darbus Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolu, kas izveidota, apvienojot trīs skolas, informēja Kuldīgas novada domē.

Kuldīgas dome jau pērn lēma, ka šogad apvienos Kuldīgas Alternatīvo sākumskolu, ieskaitot tās Padures filiāli, kā arī Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāziju un Kuldīgas pamatskolu. Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzija un Kuldīgas Alternatīvā sākumskola darbojas vienā ēkā Piltenes ielā 25, bet Kuldīgas pamatskola – Ventspils ielā 16. Plānots, ka pēc vienotās vidusskolas izveides izglītības iestāde turpinās izmantot abas pašreizējās skolu ēkas. Jautājumu par to, kā organizēt mācību procesu un kuri klašu komplekti mācīsies katrā no ēkām, lems direktore.

Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā plānots īstenot izglītības programmas no 1. līdz 12.klasei, kā arī pirmsskolas izglītības programmu. Apvienotajā izglītības iestādē mācīsies vairāk nekā 600 skolēnu, informē aģentūra LETA.

Kā skaidroja pašvaldībā, valsts radītā sistēma mudina pašvaldības apvienot skolas, jo lielākas mācību iestādes ar lielāku skolēnu skaitu var saņemt lielākas valsts mērķdotācijas. Sadrumstalotais skolu tīkls Kuldīgas pilsētā nespēj nodrošināt skolotājiem atbilstošas darba slodzes un konkurētspējīgu atalgojumu. Skolu apvienošana ļaus nodrošināt pedagogiem lielākas slodzes atsevišķu nepilnu slodžu vietā, kā arī saņemt lielākus valsts finansējumu pedagogu atalgojumam, tādējādi paaugstinot samaksu par likmi pedagogiem. Veicot aprēķinus, konstatēts, ka, izveidojot vienotu skolu ar vairāk nekā 600 audzēkņiem, mērķdotācijas apmērs mēnesī varētu būt par 10 000 eiro lielāks. Šajās trīs skolās vidējā samaksa par likmi ir 717 eiro, kas ir ievērojami mazāk nekā par līdzīgu darbu saņem lielākās pilsētas skolas – Kuldīgas Centra vidusskolas - pedagogi. Pēc skolu apvienošanas būs iespējams novērtēt skolotāju un skolas administrācijas darbu ar lielākām un konkurētspējīgākām algām, skaidroja pašvaldībā.

Tāpat aprēķināts, ka, apvienojot skolas, radīsies administratīvo resursu ietaupījums - ap 60 000 eiro gadā. Ieekonomētos līdzekļus būs iespējams ieguldīt mācību vides veidošanā, mācību ekskursijās, interešu izglītībā, pedagogu tālākizglītībā un citās vajadzībās.